Moderaternas viktigaste idéer

2:42 min

Moderaterna är ett parti som vill ha lägre skatter. Dessutom vill de att skattepengarna som kommer in ska användas försiktigt.

Det säger moderaten Camilla Valtersson Grönvall:

"Det som är viktigt är att man fokuserar samhällets resurser dit de verkligen behövs. För våra tillgångar är inte oändliga. Det vill säga, de räcker inte till allting.

Det är viktigt att politiker inte lovar mer än de kan hålla. Att politikerna inte bestämmer mer över människors liv än de absolut måste. Utan det handlar om att som politiker ge förutsättningar för att människor själva ska kunna göra sina val.

Och det gäller också människor med funktionshinder. Att inte någon annan ska fatta beslut över huvudet på personen, utan att man själv känner att man kan påverka sitt liv som det bara är möjligt.

Jag har en bakgrund som lärare och har kommit i kontakt med många barn och ungdomar som har funktionshinder av olika slag. Så det här har varit en hjärtefråga i hela mitt yrkesliv och politiska värv, kan vi säga.

När jag träffade min nuvarande man så var han väldigt aktiv på ett särskilt boende, där han jobbade extra. Vi lyssnade på musik och samtalade om varför just det musikstycket gav en så speciella känslor att man blev lycklig eller sorgsen. Och hur viktigt det var att använda musik för att uttrycka känslor.

Det satte ett väldigt avtryck. Det har jag burit med mig i alla år, de fantastiska diskussioner vi hade där."

Det sa moderaten Camilla Valtersson Grönvall.

Nu har vi lite korta fakta om det här partiet

Moderaterna är ett av av Sveriges äldsta partier och grundades redan 1904, men de har bytt namn. Först hette de Allmänna valmansförbundet, sedan Högerpartiet och numera Moderaterna.

Moderaterna är det största partiet i samarbetet som kallas Alliansen. När Alliansen tidigare hade makten i Sverige var Moderaternas dåvarande partiledare fredrik einfeldt statsminister.

Partiet har numera bytt ledare och nu är det Ulf Kristersson som är Moderaternas ledare.