Få arbetslösa söker studiestöd

1:45 min

Regeringens satsning på ett särskilt, högre, studiebidrag som skulle få arbetslösa utan gymnasieexamen att börja studera har inte nått målet.

Hittills har inte ens en femtedel av pengarna som avsatts utnyttjats. Studiestartsstödet är ett bidrag på som mest 8600 kronor i månaden som kan ges för studier på grund- och gymnasienivå i högst ett år.

Det riktar sig till personer mellan 25 och 56 år som varit arbetslösa i minst sex månader och som saknar en gymnasieexamen.

– Personer behöver en gymnasieutbildning för att kunna ta sig ut på arbetsmarknaden och det här är en morot för att hjälpa folk att ta ett steg som man kanske inte annars hade gjort, säger Joacim Strömblad som är utredare på Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Bidraget infördes i början av juli förra året, men hittills har få ansökt. Under förra året utnyttjades inte ens sex procent av den nästan halva miljard som regeringen avsatte. Hittills i år har CSN beviljat ansökningar om studiestartsstöd som motsvarar drygt 17 procent av årets budget.

– Ungefär 2600 har fått studiestartsstöd sen starten. Men budgeten är ju betydligt högre, på årsbasis skulle den räcka till 15-20 tusen personer, så det är ju betydligt färre som har fått än som teoretiskt sett hade kunnat få, säger Joacim Strömblad på CSN.

Varför tror du att så få har sökt?

– Den här gruppen är väldigt svårrekryterad. Personer med kort utbildning som har varit arbetssökande länge, det finns oftast en anledning till att de är lite tveksamma till att studera. Det tar tid att övertyga dem.

Men en av dem som fått studiestartsstöd är 34-åriga Johan, som egentligen heter någonting annat. Han ska nu börja läsa in en gymnasieutbildning på komvux.

– Det är skitbra att slippa dra på sig massa onödiga lån, annars hade jag kanske inte haft möjligheten att ta lån om jag ska plugga vidare senare.

Johan drömmer om att i framtiden driva ett hostel eller ett hotell och han hoppas att en gymnasieexamen kommer ge honom fler och bättre möjligheter i arbetslivet.

– Jag har ju bara avslutat grundskolan, idag ska du ha gymnasieutbildning till allting.

Hur känns det att sätta sig i skolbänken igen?

– Det är lite blandade känslor, men jag ska göra mitt bästa. Jag vill ju göra det här så det kommer nog gå bra, säger Johan.