Valet 2018 i Västerbotten

Regeringen: 7 miljarder till Norrbotniabanan

6:55 min

Infrastrukturministern Thomas Eneroth (S) och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp) avslöjar hur planen för Norrbotniabanan ser ut.

Norrbotniabanan finns med i den nationella transportplanen som presenteras inom kort.

Men redan nu presenterar infrastrukturministern Thomas Eneroth (S) och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp) när byggandet av Norrbotniabanan faktiskt drar igång och vilka sträckor det handlar om.

– Vi kan ge besked att Norrbotniabanan kommer att byggas. Vi avsätter närmare 7 miljarder för att sätta igång bygget, inte bara Umeå-Dåva som tidigare varit besked om, utan hela vägen upp till Skellefteå, säger infrastrukturministern, Thomas Eneroth (S).

Ambitionen är enligt Eneroth att så snart som möjligt också kunna fortsätta att bygga hela Norrbotniabanan.

Socialdemokraterna hade som vallöfte att att Norrbotniabanan skulle byggas under den här mandatperioden, blir det så?

– Ja vi kommer att påbörja bygget under den här mandatperioden, säger Eneroth. Sedan har vi öppnat för EU-medfinansiering, ända upp till Haparanda kan man nu söka EU-medel, säger Thomas Eneroth.

Vänsterpartiet anser att hela sträckan ska byggas direkt, både norrifrån och söderifrån. Kommer det att bli så?

– Det finns ju inte ens planarbete färdigt för att kunna göra detta, så jag förstår inte Vänsterpartiets synpunkter, säger Thomas Eneroth.

– Det viktiga är ju att vi börjar bygget nu. Vi vill ju att man ska fortsätta så snabbt som möjligt med det övriga arbetet, säger Peter Eriksson (Mp).

Moderate riksdagsledamot Edward Riedl från Umeå säger att Moderaterna i stort är positiva till Norrbotniabanan, men efterlyser en seriös finansiering – att man inte ska låna pengar till bygget.

Måste man låna pengar till det här?

– Nej här lånar vi inte utan vi avsätter pengar i en nationell plan, säger Thomas Eneroth.

Även om projektet läggs in i den nationella planen är det inte säkert att definitivt blir av. Följande regeringar och riksdagsbeslut kan ändra i den, och skjuta upp eller skrota byggen som tidigare regering ansåg angelägna.