Amelia Adamo om skammen för sina italienska rötter

2:09 min

Tombolagästen Amelia Amado, tidningsdrottningen som nyligen lämnat arbetslivet, berättade om arbetet med att stärka kvinnor och uppväxten med en italiensk mamma.

Amelia började arbeta som reporter redan 1975. Hon har efter det startat ett flertal tidningar, bland annat Amelia som är döpt efter henne. Fastän hon idag är pensionär har hon många bollar i luften. En av dem är hennes arbete med att stärka äldre kvinnor. 

– 70 är det nya 50, det åker jag och pratar om och peppar kvinnor till att tycka att de duger och att vi är några att räkna med.

Amelia håller i föreläsningar för att hjälpa människor ta för sig.

– Oj då har du redan fyllt 60, då är man oduglig. Man är inte alls oduglig, det är en fantastisk dold kraft!

Samtalet kretsade även kring uppväxten, svenskhet och skammen för sina föräldrar och deras ursprung. Men även om hur det i senare år blev en styrka att vara annorlunda.

– När jag startade Amelia märkte jag att jag hade en väldig glädje att jag inte vara helsvensk, att jag var lite mer gränslös, att man kör på och gör fel och kör på igen, berättar Amelia Adamo.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.