Fabian Delryd: ”2.40 ser inte så högt ut”

9:58 min

Med 2.33-hoppet på hemmaplan har den 21-åriga tvåmetersmannen Fabian Delryd hoppat in i världseliten.

Han är höjdhoppstalangen som fått sitt stora genombrott med 2.33-hoppet på hemmaplan i Täby. Fabian Delryd har höga målsättningar med karriären, men årets mål att hoppa över 2.30 har han redan överträffat.

– Det är en lättnad att klara det målet så tidigt. Hoppar man 2.30 kan man börja snacka om att tillhöra världseliten. Det blir lättare att komma in på de stora galorna och tjäna pengar, säger Fabian Delryd till Radiosporten.

För första gången sedan 2010 har den stolta höjdhoppsnationen Sverige en 2.30-hoppare. Det är bara Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Linus Thörnblad som hoppat högre än Fabian Delryds 2.33.

Fabian Delryd älskar statistik, precis som sin barndomsidol Stefan Holm. Han kallar sig själv för "siffernörd". 

– Jag är inte uppe på Stefan Holms nivå ännu, men med åren kanske jag når dit. Jag har alltid varit intresserad av statistik om det extrema. Vem är världens längsta person? Vem är den tyngsta? Världens största stad? Av någon anledning fascineras jag av det extrema, säger Fabian Delryd, som själv är 205 centimeter lång.

I ljudklippet berättar han också om att lägga upp ribban på 2.40, att följa i Stefan Holms och Patrik Sjöbergs fotspår och att studera på Handelshögskolan.