I Odarslöv har kyrkan blivit konst

3:52 min

Sedan 2000 har 95 kyrkor i landet tagits ur bruk av olika anledningar. I Lunds stift som omfattar Skåne och Blekinge har sju kyrkor sålts, stängts eller rivits. På många håll funderar församlingarna nu vad man kan göra med kyrkobyggnaderna för att behålla dem.

– Vi vill hitta nya användningsområden för att kunna hålla kyrkorna öppna, säger Henrik Lindblad är med i ett projekt där man funderar över hur man ska kunna behålla några av kyrkorna som annars riskerar att förfalla.

Odarslövs kyrka som är en av dem som inte längre används för gudstjänster har fått en stor neonpil på fasaden som pekar rätt upp mot himlen, som ett konstverk och även utsidan är full av konst.

Östra Nöbbelövs kyrka, utanför Simrishamn på Österlen är tänkt att bli en kulturkyrka och Virke kyrka utanför Lund är tänkt att bli en ekoteologisk kyrka.

– Förhoppningsvis blir det med solpanel på taket och får som betar på kyrkogården, beärttar Henrik Lindblad.

I England testas ett annat koncept med god framgång. Det kallas för champing, camping in churches. Där övernattar mani kyrkan, vandrar på olika leder, äter middag på den lokala puben som också fixar frukosten till kyrkan.

– Det har blivit en jättesuccé, särskilt bland barnfamiljer, det är ju spännande att övernatta i kyrkor. Då tar man också betalt så det blir ett sätt att få inkomster, säger Henrik Lindblad.