Italien får ny regering

1:16 min

Tre månader efter valet svärs en ny italiensk regering in i dag. Premiärminister blir juristen Giuseppe Conte som tidigare misslyckades med att bilda regering.

Idag får Italien en ny koalitionsregering bestående av populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega som vann parlamentsvalet för tre månader sedan. 

Sveriges Radios sydeuropakorrespondent Margareta Svensson var på plats utanför presidentpalatset i Rom.

– Den nya regeringen kommer att väljas in klockan fyra på eftermiddagen. Premiärminister Giuseppe Conte har gett oss hela ministerlistan och det mest intressanta var den omstridda posten som ekonomiminister, säger Margareta Svensson.

Juristen Giuseppe Conte var påtänkt premiärminister redan i förra veckan. Då föll hans förslag till regering på den föreslagne ekonomiministern Paolo Savona, en hårdnackad euroskeptiker som presidenten Sergio Mattarella vägrade släppa igenom på grund av den finansiella instabilitet det skulle orsaka.

Savona blir nu i stället bli EU-minister. Ny finansminister blir ekonomiprofessorn Giovanni Tria bli. Han har också uttryckt kritik mot EU:s finanspolitiska makt, men har till skillnad från Savona inte föreslagit att Italien ska förbereda en plan B för ett eventuellt utträde ur eurosamarbetet.

Partiledarna ingår också i regeringen: M5S-ledaren Luigi Di Maio uppges bli arbetsmarknads- och industriminister och Lega-ledaren Matteo Salvini inrikesminister.

Carlo Cottarelli, som fick i uppdrag av presidenten att bilda en tillfällig teknokratisk regering, har dragit sig tillbaka och lämnat över mandatet.

"Kanske har vi till slut lyckats, efter så många hinder, attacker, hot och lögner", skriver Lega-ledaren Salvini på Facebook.

Italiens nye utrikesminister uppges bli den partilöse Enzo Moavero Milanesi, som tjänstgjorde som EU-minister i den tidigare premiärministern Mario Montis teknokratregering 2011—2014.