Paul McCartneys privatliv i utställning på Fotografiska

1:52 min

Svartvita familjebilder samsas med färgmättade uttryck när Mary McCartney samlat sina och mamma Linda McCartneys foton för en utställning på Fotografiska i Stockholm.

En lustfylld stund med familjen McCartney, så skulle man kunna kalla utställningen "Mother Daughter" som öppnar på Fotografiska i Stockholm på fredagen.

Paul McCartney dyker i poolen utsträckt med klarblå himmel ovanför, familjen vid köksbordet på semestern och så en del bilder som sticker ut med mer färg och mindre vardag. Mary McCartney har satt ihop utställningen med bilder hon och mamma Linda tagit, båda två fotografer. 

– Jag blir glad av utställningen, den är inte redovisande, inte formell, berättar Mary. 

Mary McCartney har hängt bilderna i små grupper om två till fyra fotografier, och hon har blandat sina med Linda McCartneys och ibland är det svårt att säga vem som tagit vilken bild. Det är förstås kittlande att se en världsartist som Paul McCartney som lite skön farsa i en obäddad frukostsäng med sina barn, eller i den härligt somriga dykbilden i poolen.
Mary McCartney berättar om bilden som mamma Linda tagit:

– Hon måste ha tagit den underifrån, han hoppar över henne. Hon måste ha stått i poolen och tagit bilden med honom ovanför.
Jag gillar verkligen hans utsträckta händer, det är intressant och unikt. Jag har inte sett något liknande.

Kulturreporter Björn Jansson beskriver utställningen:

– Det finns mycket närhet, lekfullhet i utställningen och här och där dyker bilder upp som ser ut hämtats från någon annan fotografs bilder, men de flyter ändå in i mixen och det känns helt enkelt väldigt avslappnat. Den här mixen av svartvitt familjehäng och färgmättad spontanitet.

Utställningen "Mother Daughter" kan ses från 1 juni till och med 2 september.