Spaniens regering väntas bli avsatt

1:11 min

I det spanska parlamentet hålls i dag en misstroendeomröstning mot premiärminister Mariano Rajoy. Mycket talar för att Rajoy kommer att bli avsatt.

Det är Socialistpartiets Pedro Sanchez som har väckt motionen men Rajoy vägrar att ge sig utan strid och säger att han inte tänker avgå. 

– Avgå Rajoy, er tid är redan ute. Om ni avgår nu så behöver vi inte hålla en misstroendeomröstning, sa Socialistpartiets ledare Pedro Sanchez i debatten i parlamentet.

Det är Sanchez som har väckt misstroendet mot premiärministern och hans Partido Popular, sen det partiet dömts till böter för att ha tjänat på en av Spaniens största korruptionshärvor, den så kallade Gürtelaffären.

Partido Populars tidigare ekonomiansvarige, Luís Baracenas var en av nyckelpersonerna i härvan och dömdes nyligen till 33 års fängelse.

Men Mariano Rajoy har inte tänkt avgå frivilligt. 

– Varför skulle jag avgå som nu har förtroende hos av en majoritet av medborgarna och i den här salen?

Det krävs minst 176 röster, för att Rajoy ska avsättas. Och Pedro Sanchez ser ut att få det stödet, till och med från Baskiska nationalistpartiet, PNV, som har ansetts särskilt svårövertalade.

Om Rajoy avsätts så blir Pedro Sanchez premiärminister fram tills ett nyval kan hållas. Sanchez har bland annat lovat att inte göra några förändringar i budgeten och att föra en dialog med Katalonien.

Det liberala partiet Ciudadanos som är stödparti till Partido Popular, kommer däremot att rösta nej till ett misstroende, men stödjer ett nyval, där Ciudadanos, som är det största partiet i Spanien just nu, har goda chanser att bli nästa regeringsbildare.

Finansmarknaden har reagerat negativt på den politiska krisen i Spanien och sen beskedet om misstroendeförklaringen kom i fredags, har börsen i Madrid har backat 2 procent.