Mexiko svarar USA

1:37 min

Den mexikanska regeringen svarade igår på USA:s beslut att införa tullar på stål och aluminium. Mexiko kommer nu införa tullar på en rad amerikanska livsmedel.

"Mexiko beklagar USAs beslut att införa tullar, och kommer svara med liknande åtgärder", skrev Mexikos finansminister Ildefonso Guajardo på twitter igår.

På listan över de amerikanska varor som nu beläggs med tullar finns konserverade livsmedel, frukt, grönsaker och möbler. "Tullarna kommer gälla så länge USA insisterar med sina", skriver finansdepartementet i ett uttalande.

Den mexikanska peson sjönk igår mot dollarn efter Trumps uttalande. Stora mexikanska företag tappade flera procent på börsen, och oron växer för att stål- och aluminiumtullarna kommer drabba den mexikanska bilindustrin.

Vita Husets beslut ses också som sista spiken i kistan för frihandelsavtalet, som Mexiko, USA och Kanada försökt omförhandla under det senaste året. Tullarna blev genast en fråga i den mexikanska valkampanjen inför presidentvalet den 1 juli.

– Mexikos regering kommer försvara våra jobb, vår marknad och våra arbetare, sa regeringspartiets kandidat José Antonio Meade på ett valmöte.

Högerkandidaten Ricardo Anaya sa att det för ytterligare visar vikten av att Mexiko diversifierar sina exporter och den ledande vänsterkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador uppmanade regeringen att svara Trump med krafttag, utan att hamna i ett handelskrig.