Sjörapporten – därför behöver vi den

Sjörapporten har sedan 1939 upplyst sjöfarande om stormar och regn från Fiskebankarna till Bottenviken. När vi frågade lyssnarna om Sjörapportens betydelse svarade de allra flesta att den är viktig för sjösäkerheten.

Väder-appar och andra moderna system hjälper numera både sjöfart och fritidsbåtfolket med väderupplysningar. 

Trots det är Sjörapporten både viktig för sjösäkerheten och uppskattad av andra skäl, enligt lyssnare som svarat i en omröstning Vetenskapsradion gjort.

Inför Vetandets Världs program "Från Väderöarna till Holmön – i Sjörapportens spår" ställde vi, utan ambition att få ett statistiskt säkerställt resultat, en fråga om Sjörapporten till våra lyssnare.

Sammanlagt 3470 röster kom in och majoriteten av dem menar att Sjörapporten behövs för sjösäkerheten. Men många tycker också att Sjörapporten helt enkel är poetisk och lyssnar av traditionella skäl.

I samband med omröstningen fick redaktionen en hel del mejl och reaktioner på sociala medier. Här är några av dem:

"Sjörapporten är min stressboll när jag passerar raden av röda trafikljus på väg hem från jobbet. Jag vet inget om livet till sjöss, och har inget behov av en väderrapport men det är trivsamt och meditativt att lyssna på..."

När jag sitter på jobbet och lyssnar på Sjörapporten, blir jag påmind om att det finns en värld, utanför min lilla bubbla.

 Det är helt enkelt avslappnande att ligga och lyssna till en uppläsare som oftast har lugn och stadig röst som läser sådant jag inte behöver ta ställning till. Det är enstaka tillfällen som jag är ute på sjön.

De har blivit allt viktigare med åren på grund av att väderfenomenen blivit nyckfullare och vindarna längs våra kuster tidvis ökat i styrka.

För ”utomhusmänniskor” är den mycket viktig, inte bara för det uppenbara, att man måste veta vad man kan förvänta när man som seglare ger sig ut på sjön! När jag cykelpendlade mellan Trollhättan och Vänersborg använde jag mig av uppgifterna i sjörapporten för Vänern: Skulle jag få medvind eller motvind?

 Se hela omröstningens resultat nedan.

 Observera att omröstningens resultat inte är statistiskt säkerställt.