Mat, motion och mental hälsa – en temadag

På lördag kan du träffa flera av Sveriges Radios reportrar och programledare under en temadag om mat, motion och mental hälsa på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

På plats finns, förutom flera inbjudna gäster och experter, bland annat globala hälsokorrespondenten Johan Bergendorff, radiopsykologen Allan Linnér och programledaren Ulrika Hjalmarson Neideman.

Klockan 12.00:
Kropp & Själ — Dieternas kamp
Debatten om vilken diet som är bäst att följa är lika laddad som vilken politisk fråga som helst. Hur blev det så? Om svårigheten att forska på mat och om vem man egentligen kan lita på i dietdjungeln.

 Vi presenterar dietkampen, där företrädare för tre populära dieter; clean eating, LCHF och paleo, får en minut på sig för att argumentera för sitt sätt att äta. Påståendena värderas sen av en expertpanel.

Medverkande Richard Tellström, måltidshistoriker och känd från Historieätarna, Emma Frans, forskare och vinnare av Stora journalistpriset 2017 i kategorin Årets röst, Amina Manzoor, medicinreporter Dagens Nyheter, Christian Rück, psykiatriker och forskare, Karolinska Institutet, Johan Bergendorff, Sveriges Radios korrespondent med fokus på global hälsa. Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman

Klockan 13.00:
Jorden runt med hälsan i fokus
Möt Johan Bergendorff, Sveriges Radios korrespondent i global hälsa, som reder ut vad som är sant och falskt när det gäller vårt mående. Varje vecka vänder sig lyssnare till psykoterapeuten Allan Linnér för terapeutiskt samtal. Nu är det Allans tur att få frågorna om hur det kommer sig att han gör radio av terapi och betydelsen att dela erfarenheter i etern.

Klockan 14.00:
#ungångest – direktsänd debatt om psykisk ohälsa bland unga
På temat #ungångest håller Sveriges Radios samhällsredaktion i samarbete med Vetenskapsradion en debatt om psykisk ohälsa bland unga lördag 2 juni kl. 14.03-15.00. Debatten programleds av Johan Bergendorff och direktsänds i P1.

Medverkande: Annika Strandhäll, socialminister, Sissela Bremmers, volontär i Suicide Zero och medverkande i Tendensserien Ung Ångest, Anette Wickström, docent vid Linköpings universitet som forskat om barn och psykisk ohälsa, Johan Hallberg, rektor för Malmaskolan i Kolsva, Allan Linnér, radiopsykolog, Carmen Jedrzejak, manusförfattare, regissör, skådespelare och poet och Sven Bremberg, barn- och ungdomsläkare och docent i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

Debatten är en förlängning av dokumentärserien Ung Ångest som nyligen sändes i P1-programmet Tendens samt en serie om stress i Vetandets Värld.

Twittra eller instagramma gärna om dina erfarenheter av psykisk ohälsa under hashtaggen #ungångest.