Just nu
Oskarshamn

Deltagarna kan bli av med jobben – "Nonchalant"

1:57 min

Johanna är förbannad. Riktigt förbannad. Hennes dagliga verksamhet på gården Tjuståsa Green Care i Oskarshamn hotas av nedläggning.

Socialnämnden tycker att antalet deltagare är för få och har sagt upp avtalet. Nu ska ska behovet av daglig verksamhet i lantlig miljö utredas.

– Jag blir så förbaskad på det här. Jag tycker att det är nonchalant av Oskarshamns kommun. Det är som om vi skulle säga till dem att "Ni får inte jobba här i kommunhuset för att ni är så korkade i skallen, för att det finns ingen plats för er".

Johanna och två av hennes kollegor, sitter i arbetskläder på stallbacken på Tjuståsa Green Care. I hagen nedanför betar tre hästar och runt om oss springer en brunspräcklig tupp omkring och försöker hålla reda på sina hönor.

På den här dagliga verksamheten jobbar man med att ta tand om djuren, jorden och skogen.

Verksamheten på Tjuståsa Green Care startade 2011 och är uppskattad av deltagarna, som har olika funktionsvariationer.

För Johanna är den dagliga verksamheten på gården inte bara ett arbete. Det är också en plats där hon känner sig trygg och mår bra.

– Man får visa aggression och man får skratta och gråta. Vi är kärleksfulla och tar hand om varandra och vi bryr oss om varandra, säger Johanna.

– På slutet av arbetsdagen tar vi ofta upp om något hänt under dagen, så att man inte tar med sig det hem.

Verksamheten vid Tjuståsa Green Care har plats för tio personer, men sedan 2017 har det bara varit mellan fem och sex deltagare.

De styrande politikerna i socialnämnden i Oskarshamns kommun tycker att det är för få.

– Vi kan inte ha en verksamhet som inte utnyttjas fullt ut. Och det gör den inte idag, säger Anita Hultgren, socialdemokrat och ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.

Beslutet att säga upp avtalet med Tjuståsa Green Care vid årsskiftet fattades av majoriteten i socialnämnden; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Oppositionen ansåg att verksamheten vid Tjuståsa Green Care skulle kunna fortsätta, men i minskad skala.

Under hösten ska behovet av daglig verksamhet i lantlig miljö utredas av Oskarshamns kommun.