Sköljmedel används för att rädda livet på rådjurskid

2:14 min

För att rädda rådjurskid undan slåttermaskinerna använder ett jaktlag på Öland sköljmedel. Doften ska få rådjuren att hålla sig borta från vallfälten.

– När vi har använts oss av den här metoden så har den varit hundraprocentig, vi har inte förlorat något kid i de vallarna där vi har använt den metoden med sköljmedel, säger Erica Lindquist.

Erica bor på Öland där det är rådjurstätt, och efter att i flera år ha sett rådjurskid bli krossade av maskinerna som slår vallen som blir till hö ville hon tillsammans med sitt jaktlag testa en ny metod.

Jaktlaget spär ut sköljmedel med vatten och sprejar det runt fälten så att det ska dofta så mycket människa att rådjuren inte längre vill lämna sina kid där.

– För det är en fruktansvärd död för vilket djur det nu handlar om, att fastna i slåtterkrossen, säger Erica Lindquist.

Jaktlaget har nu använt metoden tillsammans med lantbrukare i sex år, och för Svenska Jägareförbundet är det inte okänt att använda sköljmedel för att sprida doft.

– Det är väl en god idé att rädda många rådjurskid. Den metoden har ju funnits i många år. Inte att man sprejat kanske, men att man hängt ut nytvättade tygstycken i fälten ett par dagar innan skörd, säger  Mikael Wilhelmsson som är viltvårdare på förbundet.

Svensk Jakt skrev om Ericas metod tidigare i veckan och det skapade starka reaktioner. Mestadels positiva, men hon har också fått många kritiska och arga kommentarer om att hon sprutar ut en kemikalie i naturen.

– Det kanske handlar om en till två sköljmedel i en stor pumpflaska som räcker runt omkring hundra hektar. Så det är väldigt små mängder.

Enligt kemikalieinspektionen är det inte lämpligt att använda en produkt i naturen som inte är avsedd för det, men enligt den miljöåklagare och miljöinspektör som Ekot pratat med är det inte olagligt att göra så.

Och Erica tycker att vinsten är så pass stor att hon tänker fortsätta.

– Även om man får kritik så vilar jag nöjd i den viltvård jag utför, säger Erica Lindquist.