Psykologen botar betygsstress och sommaroro

6:48 min

Ge inga belöningar för bra betyg - ta det lugnt som förälder. Det råder radiopsykolog HG Storm.

Innan det är dags för sommarlov betyg - något som sätter press på många unga, det menar psykolog HG Storm.

– Allt tyder på att vi vuxna inte förstår betygssystemet. Vi har satt en jättepress på barnen, och i och med att vi vuxna inte förstår systemet så blir barnen väldigt vilsna i det här - vad är det som är betygsatt på mig? säger han.

Som förälder är det viktigt att sända rätt signaler, menar radiopsykologen.

– Det är så viktig att hålla fokus på hela människan. Prata inte om betyg, ge inte hundralappar för högsta betyg. Ta det mera lugnt.

Samtidigt har perfektionismen hos unga har ökat markant mellan 1989 och 2016. Det visar en genomgång som brittiska psykologi-forskare nyligen publicerade i tidskriften Psychological Bulletin. 

– Jag tror att det här att vi har flera ytor som vi ska profilera oss på, vi ska visa social status och ha vänner på Facebook. Men hur kul är det med perfekta människor, det är ju hur tråkigt som helst.

Inför sommaren har han även några råd att skicka med. Kör inte ända in i kaklet inför semestern, det är viktigt att förbereda kroppen på att ta emot vila. Ta mikropauser - det betyder mycket för hur stressade vi blir. Och tvärtemot förra årets råd om att planera noga, så har psykolog HG Storm ett nytt tips.

– Det nya är att ha det oplanerat. Det får bli som det blir.