15-årige Robin sköts till döds – nu invigs minnesplats i Akalla

1:46 min

I dag frdag inviger Stockholms stad en minnesplats vid Akalla torg mot våld och för kärlek. Initiativtagare är Carolina Sinisalo som ville skapa en minnesplats för sin 15-årige son som sköts till döds i januari 2016.

Ibland när Carolina Sinisalo tar en cigg vid sin port pillar hon på planket intill. Spåren efter skotten finns fortfarande kvar. Hennes son Robin, som precis fyllt 15 år, sköts till döds med ett skott i huvudet vid porten för två år sedan. Hennes andra son Alejandro träffades av fyra skott men överlevde.

Hela världen rasade, jag kommer inte ihåg så mycket från den första tiden. Jag tror inte att jag än i dag riktigt har förstått att Robin aldrig mer kommer hem.

Carolina Sinisalo säger att hennes familj blev tightare efter händelsen. Hon valde att engagera sig ganska snabbt efteråt.

– Antingen går jag under eller så måste någon börja göra någonting. För det är inte som att Robin var den första, han kanske var yngst men inte den första. Varför är det okej att våra barn dör? Jag började grubbla på det och tänkte vad i helskotta händer? Det är ju Sverige.

Minnesplatsen är inte bara till Robin utan till alla som drabbats av det dödliga våldet.

– Bara för att vi bor på orten, betyder det att det är okej att våra barn dör? Det var därifrån jag tänkte att Robin aldrig någonsin får bli en siffra i statistiken, säger Carolina Sinisalo.