Delade meningar om Kallak

1:58 min

Regeringens avgörande om den omtvistade planerade Kallakgruvan i Jokkmokk dröjer. I mer än fem år har ett brittiskt bolag nu väntat på besked om brytningstillstånd som både rennäring och miljöaktivister protesterat mot.

Samtidigt vill de flesta av riksdagspartierna i dag inte ta ställning till det mest omdiskuterade gruvprojektet i Sverige på senare år.

Sommaren 2013 genomfördes protester från miljöaktivister och renskötseln mot den planerade järnmalmsgruvan i Kallakområdet i skogarna väster om Jokkmokk. Gruvan beräknas skapa omkring 250 direkta jobb.

I fem år har brittiska Beowulf Minings ansökan om så kallad bearbetnings-koncession studsat mellan myndigheter som haft olika åsikter. Och regeringen ska därför fälla avgörandet – precis som i fyra andra omtvistade gruvärenden i norra Sverige.

Ett besked om den eventuella gruvans framtid vore efterlängtat, menar vissa Jokkmokksbor.

– Alltså det påverkar ju samhället. Och man märker att det blir ganska stora klyftor om vad man tycker. Ja eller nej, säger Jokkmokkbon Linda Wasenius som själv inte tagit ställning i frågan.

Andra Jokkmokkbor har en mer bestämd uppfattning, men vill inte skylta med den. Företagare rädda för att stöta sig med kunder eller de som bävar inför hätska diskussioner i sociala medier.

Men något tydligt svar om gruvan får inte Jokkmokk i dag, varken av regeringen eller av de som kan komma att ärva frågan efter riksdagsvalet.

– Eftersom det är ett aktuellt ärende så kan jag inte kommentera det direkt. Men generellt sett anser Socialdemokraterna att vi behöver ett starkt miljöskydd, men vi vill också se fler svenska gruvor, säger socialdemokraten och näringsministern Mikael Damberg.

Samtidigt är regeringspartnern Miljöpartiet precis som Vänsterpartiet emot gruvan i Jokkmokk.

– Det är helt uppenbart vilka långtgående konsekvenser en sådan gruva skulle få för både kulturella, men också rent miljömässiga värden som finns i området, säger Miljöpartiets Lorentz Tovatt.

Varken Sverigedemokraterna eller allianspartierna, förutom Kristdemokraterna, vill säga hur de ser på Kallakprojektet.

Kristdemokraterna är för gruvan, så länge den blir hållbar, säger talespersonen Penilla Gunther.

– Att det är hållbart i alla de tre aspekter vi brukar räkna – socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Då kan jag verkligen inte se några hinder. Vi måste se behovet av en gruvnäring i Sverige, säger KD:s Penilla Gunther.