Fler kommuner inför bevattningsförbud

1:55 min

Fler kommuner har nu infört bevattningsförbud, alltså att man till exempel inte får vattna i trädgården eller tvätta bilen med trädgårdsslang. Samtidigt uppmanar också många andra kommuner invånarna att vara sparsamma med vattnet.

Det är ovanligt många kommuner som har bevattningsförbud just nu. Det är närmare 25 kommuner och regioner där förbudet gäller, bland annat i Nyköping, Värnamo och Mullsjö. 

Dessutom har ett 50-tal kommuner uppmanat invånarna att vara sparsamma med vattnet. En av kommunerna är Göteborg och enhetschefen Tommy Ekblad säger att det är första gången kommunen gör det på grund av varmt väder.

– Att vi gör det på grund av torka och värme är extremt ovanligt. Jag vet inte att vi har gjort det någon gång tidigare av den anledningen, säger han.

– Det är en extremt stor ökning av utleveransen. Vi har normalt en utleverans på 175 000 kubikmeter per dygn och nu ligger vi på över 200 000.

Han uppmanar invånarna att använda så lite vatten som möjligt.

– Under den här värmen ska man undvika att vattna gräsmattor och fylla pooler, säger Ekblad.

Tjörn är en av kommunerna med bevattningsförbud och Conny Johansson som driver en handelsträdgård där är orolig:

- Man ser redan nu att folk inte handlar så mycket i och med att de ska ta hand om blommorna också. Men som tur är har vi sålt mycket innan bevattningsförbudet kom, så det har varit okej ändå.

Det är ovanligt många vattenverk som börjar nå sin maxkapacitet och inte kan producera mer dricksvatten, enligt branschorganisationen Svenskt vatten.

- Det beror på att vattenanvändningen ökat när vi har haft en så varm och torr maj, säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg vid organisationen.

På Svenskt vatten räknar man med att bevattningsförbuden kommer att vara tillfälliga, eftersom det inte just nu är brist på råvatten utan i stället är produktionskapaciteten som inte är tillräcklig.

Inte heller myndigheten SGU, som övervakar grundvattnet, ser risk för någon utbredd vattenbrist.

- Utgångssituationen inför våren har varit bra. Däremot har det varit näst intill ingen nederbörd under maj i stora delar av landet, vilket gjort att nivåerna sjunkit relativt snabbt, säger Fredrik Theolin, som jobbar med grundvattenövervakning på SGU.

- Om det inte fylls på vatten under juni är det framförallt de små magasinen som kan drabbas. Då menar jag enskilda brunnar, grunt grävda brunnar. Så personer som har haft problem med vattentillgången tidigare bör vara observanta på sin brunn, säger Fredrik Theolin.