Sverigedemokraternas viktigaste idéer

1:52 min

Sverigedemokraterna vill minska invandringen, så att färre flyttar hit till Sverige.

Partiet vill också att de som har kommit ska anpassa sig till den svenska kulturen. Frågan om invandring spelar också roll för funktionshinderspolitiken, säger sverigedemokraten Carina Ståhl Herrstedt:

"Hur vi använder statskassan överlag ger ju effekter på många olika områden. Har vi en okontrollerad invandring och lägger jättemycket pengar på det, då har vi sett att de här områdena har fått stå tillbaka.

Det har ju också finansminister Magdalena andersson också själv sagt, när hon pratade om hur hon skulle finansiera invandringen. Då var det ju bland annat genom nedskärningar inom sjukförsäkringar och personlig assistans.

Jag är för tillfället tjänstledig från mitt jobb som personlig assistent. Så jag har jobbat som personlig assistent hemma hos folk och sett verksamheten från den sidan. Och sett hur viktigt det är att de här personerna kan få den hjälp och det stöd som de behöver.

Det är klart att det finns inte hur mycket pengar som helst. Då måste man prioritera. Då väljer vi hellre att prioritera vården, de funktionsnedsatta och det svenska samhället. Före att ta hit folk som kanske inte har rätt att vara här".

Det sa sverigedemokraten Carina Ståhl Herrstedt.

Nu har vi lite korta fakta om partiet

Sverigedemokraternas partiledare heter Jimmie Åkesson.

Inget av de andra partierna i riksdagen vill samarbeta med Sverigedemokraterna. För de säger att Sverigedemokraternas politik är för hård mot invandrare.