Kristdemokraternas viktigaste idéer

2:33 min

Kristdemokraterna är ett parti som säger att familjen är viktig och bland annat vill de att föräldrar ska kunna vara hemma mer med sina barn.

Så här säger kristdemokraten Emma Henriksson:

– Vi människor ska finnas där för varandra. En del personer och i en del delar av livet behöver man extra mycket stöd. Vi ska vara den där rösten för den som inte kan förklara vad den behöver eller den som inte vet vad den behöver. Vi talar för människor precis i början av livet innan man ens är född.

Abortfrågan

Både i Sverige och våra grannländer har blivit allt vanligare att gravida kvinnor gör abort, om de får veta att fostret i magen kan bli ett barn med funktionsnedsättning.

Kristdemokraterna säger att de vill behålla rätten till fri abort, men de önskar ändå att fler kvinnor valde att föda barnen. Så här säger Emma Henriksson om det:

"Vi vill inte att Sverige ska bli som Danmark. I Danmark föds nästan inga barn med Downs syndrom.

Att man ska få stöd om man är förälder och väntar ett barn som har Downs syndrom... eller något annat. Man ska känna att man får hjälp så att man fortfarande vågar bli förälder och inte väljer bort de barnen.

Jag gick på dagis när jag var barn. Då hade jag en dagiskompis som hette Jonatan och han hade en CP-skada. Vi hade ibland lite svårt att förstå honom för han behövde hjälp av bilder för att kunna prata. Men att han var med i vår grupp redan från början och blev en del av oss. Det har gjort att jag hela tiden har tyckt att det där ska vara självklart.

Sedan har jag märkt att det inte alltid är så. Varför är det så att personer som har olika funktionsnedsättningar inte får vara med hela tiden? Och vad kan jag göra för att ändra så att de får vara med?"

Och den som funderade på det var alltså kristdemokraten Emma Henriksson.

Nu har vi lite korta fakta om partiet

Kristdemokraterna startades år 1964. En av dem som bildade partiet var Lewi Pethrus som var religiös ledare för Pingströrelsen.

Kristdemokrternas partiledare heter Ebba Busch Thor och partiet ingår i samarbetet Alliansen.