AFS möter Putinvänner i Ryssland

2:50 min

I dag inleds en konferens i Ryssland, där Kreml samlar potentiella samarbetspartners för att bygga nätverk och allianser. Unikt den här gången är att också svenska politiker är på plats.

– Högst intressant med tanke på att Ryssland kan förväntas försöka påverka det svenska valet, säger Oscar Jonsson, doktorand vid Försvarshögskolan.

Samtidigt säger han att det var lite en tidsfråga, innan svenska politiker deltog på något sådant här.

– Ryssland har långsiktigt arbetat med att bygga broar med extrema partier i Europa. Och vad jag vet har det inte tidigare varit svenska partier som deltagit på den här typen av konferenser.

Det är det nybildade, främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige (AFS), som nu är på plats för en konferens i Moskva. Bland annat är det partiledare Gustav Kasselstrand som är där. Gustav Kasselstrand, liksom flera andra av AFS:s toppnamn har en bakgrund inom Sverigedemokraterna.

Gustav Kasselstrand blev utesluten 2015, och han gjorde sig känd som både mer radikal i invandringsfrågor än Sverigedemokraterna, och för att driva en mer prorysk linje. Även riksdagsledamoten Mikael Jansson, som valdes in för SD men nu gått över till AFS, är på plats i Moskva. Det här var Expressen först att rapportera om.

Att AFS ska vara med på konferensen i Moskva, har hållits hemligt. Ekot har ställt frågor om den i flera dagar till Gustav Kasselstrand, men det är först idag han velat svara.

– Jag tycker att Sverige ska förbättra dem diplomatiska relationerna med Ryssland. Det är otroligt intressant att vara här i Moskva, säger Gustav Kasselstrand.  

Hur ser du på risken att ni ska användas i Rysslands påverkansoperationer? 

– Det är rent nonsens. Det där är ett hjärnspöke.

Konferensen handlar officiellt om parlamentarismens framtid och utveckling, men källor på plats i Moskva säger till Ekot att det i första hand är en anledning för att bjuda in politiska representanter som Kreml stödjer, för att initiera och stärka samarbeten och allianser.

Det handlar exempelvis om politiska representanter för partier som är mot Nato, kritiska mot EU och ofta med starka konservativa och nationalistiska strömningar.

Det är det ryska parlamentet Duman, som bjuder in till konferensen, och den organiseras bland annat av den ryska politikern Leonid Slutskiy. Slutskiy var en av de första sju politiker som fick sina tillgångar frysta av USA i samband med Rysslands annektering av Krim. I samband med det fördes han också upp på EU:s sanktionslista.
 
Informationen om konferensen har varit knapphändig, men runt 500 personer förväntas delta. Och att också svenska politiker nu finns med på deltagarlistan är något vi bör vara uppmärksamma på, enligt flera experter.

– Inte minst eftersom vi vet att Rysslands mål är att så split i Europa, säger Oscar Jonsson.