Sameby och Länsstyrelsen kritiska till utbyggnaden av testanläggning

2:04 min

Företaget Porsche vill bygga ut sin testanläggning i Kurrokveik utanför Arjeplog. Samebyn Västra Kikkejaur och Länsstyrelsen i Norrbotten är kritiska till utbyggnaden.

Frågan om utbyggnaden behandlades i Mark- och miljödomstolen 28 maj och då representerades samebyn och Länsstyrelsen via sina juridiska ombud.

Jonas Stenberg är ordförande i Västa Kikkejaur sameby som har sina åretsruntbetesmarker inom Arjeplogs kommun. Han menar att samebyn inte tål mer.

– I det stora hela så är vi mer än mättade på intrång i hela det där området i nära anslutning till Arjeplogs samhälle. Vi berörs av biltestverksamhet i hela det där området. Vi tycker att vi inte tål så mycket mer som det redan är, säger Jonas Stenberg.

Anläggningen i Kuorrokveik har funnits i ett 20-tal år och idag testar man på isbanor och på skogsbilvägar. Men nu vill företaget Porsche bygga tre landbanor som tillsammans kommer uppta 27 hektar ca 39 fotbollsplaner. Området ligger inom Västra Kikkejaurs samebyns åretruntbetesmarker. Och samebyns ordförande Jonas Stenberg är rädd för störningar.

– Vi är rädd för barriärer i landskapet, undvikelseeffekter. Och i och med att vi har så mycket biltestverksamhet så har vi ganska mycket erfarenhet. Vi vet vad störningarna innebär. 
 
Ett våtmarksområde med mycket högt naturvärde, klass 1, ligger inom det aktuella området. Det har gjort att även länsstyrelsen i Norrbotten är kritiska till utbyggnaden. Arjeplogs kommun är andra sidan positiva till utbyggnaden.

Domen i Mark- och miljödomstolen kommer den 3 juli. Om Företaget Porsche få rätt att bygga landbanorna så måste Västra Kikkejaur sameby börja förhandla om ersättning för förlorad renbetesmark.

– Får dom tillståndsprövningen, då är väl nästa steg att vi på något sätt måste komma överens med bolaget, säger Jonas Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio