May i alltmer pressat brexitläge

1:46 min

Den brittiska regeringen har bestämt att parlamentet i London i början på nästa vecka ska hålla en avgörande omröstning om Storbritanniens uträde ur EU. Samtidigt går Brexitförhandlingarna in i ett viktigt skede inför EU-toppmötet i slutet på juni.

Aldrig har Theresa May satt så mycket på spel, skrev en av Storbritanniens mest välkända politiska journalister Robert Peston i en artikel på mediebolaget ITV:s hemsida i går kväll när datumet för omröstningen läckt ut. Den brittiska premiärministern riskerar att bli en lam anka, en bricka i spelet om hon förlorar omröstningen som är planerad till nästa tisdag, anser bedömarna här i Storbritannien.
 
Regeringen har bestämt att underhuset på en och samma dag ska rösta om femton förslag till ändringar i Brexitlagstiftningen som sätter ramarna för britternas utträde ur EU. Den känsligaste och mest avgörande frågan är vem som ska få sista ordet på den brittiska sidan i Brexitförhandlingarna.

Överhuset har föreslagit att parlamentet ska kunna bestämma hur det slutgiltiga avtalet utformas. Om även underhuset röstar för förslaget kommer regeringen tvingas följa parlamentets vilja i förhandlingarna framöver.

I ett brev som skickats till alla parlamentsledamöter inom Torypartiet uppmanas de att vara på plats på tisdag för att kunna rösta. Regeringspartiet som saknar majoritet i underhuset har inte råd att förlora några röster.

Det finns dessutom en grupp inom partiet som hotat med att rösta mot regeringen för att på så sätt få till en mjukare Brexit med nära band till EU även efter utträdet. Theresa May har nu en vecka på sig att samla partiet. Misslyckas hon med det kommer förutsättningarna för förhandlingarna med EU ändras dramatiskt framöver.