Hongkong minns den kinesiska demokratirörelsen

2:14 min

Arrangörerna för årets minnesvaka för dem som dog i samband med demokratirörelsen i Kina 1989, säger att fler deltog i manifestationen i år än förra året. Men polisen i Hongkong hävdar att antalet deltagare i den unika vakan till minne av Massakern i samband med demonstrationerna på Himmelska torg har minskat.

Arrangörerna i Hongkong räknade till 115 000 demonstranter och polisen till 17 000. Arrangörerna noterade en ökning av deltagare, medan polisen sade sig se en minskning. Men det är tydligt att minnet av krossandet av den kinesiska demokratirörelsen 1989 fortfarande lever i Hongkong.

"Slut på diktaturen" skanderade demonstranter i går kväll i Hongkongs Victoria Park, uppfångat i en video i den engelskspråkiga hongkongtidningen South China Morning Posts nätupplaga idag.

I kinesiska medier ser det däremot helt tomt ut om man letare efter kommentarer till 29-årsminnet av demokratirörelsen som slogs ner på ett blodigt sätt i Peking natten till den fjärde juni 1989. Inte ens det kinesiska utrikesdepartementets hemsida återger departementens eget svar på en fråga från en utländsk journalist igår.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo markerade årsdagen genom att framföra ett krav på at den kinesiska regeringen ska publicera en officiell redogörelse för alla som dog, skadades eller försvann då den kinesiska armén sattes in mot demonstranter. Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying svarade i den dagliga presskonferensen i Peking igår att "Kina har för läge sedan kommit till en tydlig slutsats om den tidens händelser" och tillade att USA:s utrikesminister inte borde ha någon rätt att blanda sig i Kinas interna angelägenheter.

Men inte ens detta meningsutbyte går att ta del av på det kinesiska nätet. Än mindre har nåra minnesaktiviteter tolererats här.