"En mätning av hög kvalitet"

7:17 min

I dag kommer SCB:s stora partisympatiundersökning.

– SD har stigit under våren och jag tror att det handlar om hur mycket man pratar migration, säger Fredrik Furtenbach, Ekot inrikespolitiske kommentator.

I partisympatiundersökningen som Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar i dag redovisas svaret på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?".

– Den brukar faktiskt inte hamna särskilt nära valresultatet. om vi tittar på förra valet, 2014, så skilde sig valresultatet från SCB-mätningen med nästan två procent i snitt per parti. 2010 var det ungefär likadant, säger Fredrik Furtenbach, Ekot inrikespolitiske kommentator.

Undersökningen kommer under Socialdemokraternas svacka. I DN/Ipsos senaste mätning, som kom för ett par veckor sedan, uppgav 24 procent att de ska rösta på partiet. I en historisk kontext är det dåligt och långt under valresultatet på 31 procent, enligt Fredrik Furtenbach.

De senaste 25 åren har Socialdemokraterna fått en högre siffra i SCB:s partisympatiundersökningen i maj än vad som sedan blivit valresultat. I maj 2014 fick partiet 35,3 procent i SCB men slutade på 31,0 i valet. 2010 var majsiffran 33,8 procent och valresultatet 30,7 procent.

– Det här är en mätning av hög kvalitet men den säger mer om vad väljarna i maj, och det är ju ganska långt från valet, och vi vet av andra mätningar att majoritet av väljarna inte bestämt sig för vad de ska rösta, säger Fredrik Furtenbach.

Sverigedemokraterna väntas gå framåt jämfört med förra undersökningen från SCB.

– SD har stigit under våren och jag tror att det handlar om hur mycket man pratar migration – hur mycket migration dominerar den politiska debatten, och det har den ju verkligen gjort, säger Fredrik Furtenbach.

Ekot sänder direkt, med start klockan 9.27, med anledning av partisympatiundersökning. Sändningen hörs i P1, på www.sr.se och i appen Sveriges Radio play.