260 miljoner funna i lyxväskor efter polisräd

2:18 min

I utredningen om den misstänkta korruptionsskandalen kring Malaysias förre premiärminister Najib Razak kallades hans hustru Rosmah Mansor till förhör hos antikorruptionsbyrån.

Miljarder med pengar från den investeringsfond som premiärministern startade och var ansvarig för har försvunnit. Polisutredningar pågår i minst sex länder i världen för misstänkt penningtvätt, något som det tidigare premiärministerparet förnekar.

Efter ett över fem timmar långt förhör tog sig Rosmah Mansor snabbt till sin väntade silvergrå Mercedes och försvann tillsammans med sina tre andra eskorterande bilar. I handen höll hon sin handväska som sades vara av ett känt franskt lyxmärke.

Vid polisräder för några veckor sedan i flera av parets lägenheter och hus fann man över 400 väskor av varierande franska lyxmärken. I flera av väskorna fanns det pengar av 26 olika valutor, till ett sammanlagt värde av över 260 miljoner kronor – samt klockor och juveler som nu håller på och värderas, liksom väskorna i sig.

Det tidigare premiärministerparet stoppades från att lämna landet dagen efter valet, då de meddelade att de skulle åka på en kort semester i en privatjet. Det sades att en bil hade beordrats åka hem till ett av parets hem för att lasta ombord kartongerna med väskorna. Nu har de båda ett förbud att lämna landet.

Najib Razak startade och var högste chef över investeringsfonden 1MBD som skulle användas för infrastrukturprojekt i Malaysia. Men för några år sedan avslöjade tidningen Wall Street Journal att fonden i princip var helt tömd och att runt 4,5 miljarder US-dollar stulit och tvättats mellan åren 2009 till 2014. Detta samtidigt som över 10 miljoner US dollar dök upp på Najib Razaks personliga konto. Pengar som han själv sa var en gåva från en Saudiarabisk prins.

Najib Razak har hela tiden nekat till anklagelserna men har samtidigt sparkat alla som har försökt undersöka saken. Han har infört restriktioner för medier i syfte att stoppa all rapportering kring skandalen.

Men befolkningen hade fått nog och röstade bort partikoalitionen Barisan som styrt Malaysia sedan självständigheten 1957. Därefter har det framkommit att landets statsskuld är mycket stor eftersom det i flera år trixats i statens finanser för att täcka upp förlusterna i fonden. Det pågår nu polisutredningar kring fonden i minst sex länder världen över.