Krönika av Margit Silberstein om partiernas kommentarer kring de egna SCB-siffrorna

5:14 min

"Det är på något sätt lite rörande att höra partisekreterarna famla efter ord för att bortförklara usla procentsatser i väljarbarometrarna..."

Jag heter Margit Silberstein

Det är på något sätt lite rörande att höra partisekreterarna famla efter ord för att bortförklara usla procentsatser i väljarbarometrarna, nu senast SCB:s mätning. En blandning av hopp och tro, en smula självsuggestion och så lite Bagdad Bob.

Några, som Liberalernas Maria Arnholm och Centerns Michael Arthursson, säger att nu gäller det att kavla upp ärmarna. Vad då nu? Liberalerna har ju svettats vid lågorna kring slukhålet fyra procent under lång tid. Man får väl utgå ifrån att de redan kört med uppkavlade ärmar. Nu slåss de ärmlöst. Arthursson beklagar nedgången för Centern, men gläds åt att det är det bästa resultatet i SCB sedan 1991. Om han nu ska leta fram ett årtal som jämförelse och tröst är det klart att han inte späker sig med minnen från fornstora dagar. 24 procent i valet 1976.

Peter Kullgren säger att Kristdemokraterna är ett riktigt krigarparti när det blir valrörelse. Hjälp! Bäst att hålla sig undan! Och att partiet måste bli bättre på att föra ut sina frågor. För de är bra, lovar Kullgren och pekar på att Kristdemokraterna är enda partiet som säger ifrån att det räcker nu med 21 små landsting. Staten måste gripa in. Men det sa redan Göran Hägglund på sin tid. Väljarna kan ju ha hört. Men de brydde sig uppenbarligen inte. Kullgrens bästa argument var nog, trots allt: att utan Kristdemokraterna i riksdagen, ingen Alliansregering.

Miljöpartiet klarade sig precis ovanför spärren i SCB:s mätning. En tydlig vändning, enligt partisekreterare Amanda Lind. Hon är euforisk. Väljarna har nu förstått och insett Miljöpartiets stora betydelse i regeringen för klimat och miljöpolitiken. Efter SCB:s upplyftande majmätning tror Amanda Lind på ett bättre resultat i september i år än förra valet, när partiet fick nästan sju procent. En gratis munsbit till uttalande för varje politisk journalist att spela upp om profetian inte går i uppfyllelse. Men vem vet. Göran Persson, som en gång i tiden sa att miljöpartisterna var stöddiga, otrevliga och lögnaktiga, tror nu på Miljöpartiet. En säldöd i ny skepnad kan ta form inför valet, enligt Persson. Om det extrema majvädret fortsätter med låga grundvattennivåer och skogsbränder blir klimatet den stora valfrågan och det borde Miljöpartiet vinna på.

Debatten handlar bara om migration och det gynnar inte oss, klagar socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad Rådström. Jaha! Och vem beror det på?

Vilka är det som i pressträff efter pressträff lanserat det ena förslaget efter det andra om migration och integration. Just det Socialdemokraterna. Hårdare tag, tuffare krav. Men från och med nu ska Socialdemokraterna dirigera om valdebatten så att den handlar om höger och vänster välfärden och att Socialdemokraterna vill bygga det starka samhället. Hittills har Socialdemokraterna skymt sikten för sig själva.

Moderaterna har förstås också koncentrerat sig på migrationsfrågorna och brott och straff. De har visserligen repat sig men några vallfärder från Sverigedemokraterna har inte skett. Partisekreterare Gunnar Strömmer är ändå nöjd, han har råg i ryggen och Moderaterna är på uppåtgående. Men det bästa med SCB är ändå att den bekräftar Socialdemokraternas kris, kommenterar han.

Vänstern går framåt. En belöning för att vi är konsistenta i våra värderingar, förklarar partiets företrädare. Vänsterpartisterna har baxat vinstfrågan ända fram till nedröstning i riksdagens kammare. Ett nederlag för saken men en seger för Vänstern.

Sverigedemokraterna är det parti som alla vill besegra. Men den ende som varken behöver kavla upp ärmarna, kriga eller klaga på att budskapet inte når ut, att allt handlar om migration, är Jimmie Åkesson. Han växer så det knakar i alla fall. Antagligen just därför.