18 000 kronor för en gotländsk havsöring

2:51 min

18 000 kronor för en enda fisk – så mycket spenderar en del sportfiskare på varje fisk de behåller. Totalt omsätter det gotländska fritidsfisket efter havsöring 40 miljoner kronor om året.

Det visar en vetenskaplig studie av det gotländska fritidsfisket efter havsöring, som Patrik Rönnbäck, professor vid Uppsala universitet och Campus Gotland, har gjort tillsammans med Malgorzata Blicharska. 

– Om du är flugfiskare och enbart fiskar havsöring med fluga längs Gotlands kuster så den genomsnittliga utgiften du har 18 000 kronor per fisk som du tar hem, berättar Patrik Rönnbäck. 

Därmed ligger flugfiskarna i topp när det handlar om att spendera pengar på att fånga en gotländsk havsöring. Efter dem kommer spinnfiskare från fastlandet eller utlandet, som i genomsnitt lägger ungefär 15 000 kronor per fisk som de fångar och sen väljer att behålla.

En gotländsk spöfiskare lägger i genomsnitt 4000 kronor på varje havsöring som hen behåller, medan den genomsnittlige husbehovsfiskaren - som använder nät för att fånga sin fisk - spenderar cirka 700 kronor per öring som denne tar hem. 

Ungefär 3000 personer fiskar varje år havsöring på Gotland, och drygt 80 procent av dem är hitresta turister. Totalt omsätter det gotländska havsöringsfisket cirka 40 miljoner kronor om året, enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Fisheries Research.