Skaranazist vill in i regionpolitiken

1:35 min

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vill ta plats i Västra Götalandsregionen. Nästeschefen Jimmy Andersson från Skara står med på NMRs lista i höstens val.

Tre kandidater finns på NMR:s lista i Västra Götaland till höstens landstingsval. Jimmy Andersson som driver en gård utanför Skara har plats nummer två. 

NMR vill se ett Sverige där människor utan etniskt nordeuropeiskt ursprung ska skickas ut, de vill förbjuda media som de anser agerar folkfientligt och förnekar förintelsen. Trots att de nu ställer upp i ett demokratiskt val så är de emot demokrati och vill på sikt skapa en nordisk stat med väpnad kamp om så krävs.

Partiets lista till regionvalet i Västra Götaland toppas av Fredrik Vejdeland från Kungälv. Han var tidigare chefredaktör för Nordfront och har dömts för hets mot folkgrupp. Även Skarabon Jimmy Andersson är dömd för hets mot folkgrupp och grov misshandel.

Simon Engelin från Göteborg, tredjenamnet på listan, åtalades nyligen efter att NMR inte hörsammat polisen vid en stökig demonstration i Göteborg i höstas.

Samtliga tre kandiderar även till riksdagen.