Skärper övervakning efter ja till gasledning

2:15 min

Svenska myndigheter kommer skärpa övervakningen i Östersjön till följd av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2, det säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Regeringen gav i går klartecken till att ledningen får dras inom Sveriges ekonomiska zon.

– Vi är kritiska till projektet. Det bästa vore väl om det aldrig varit aktuellt, men det stämmer ju med de internationella regelverk som finns och från svensk sida måste vi följa regelverken, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Här manifesteras då ytterligare ett ryskt intresse i Östersjöregionen genom att det blir ytterligare en gasledning. Det skapar en situation där vi måste följa utvecklingen på Östersjön ännu mer nogsamt, eftersom ytterligare ett intresse etableras, fortsätter Hultqvist.

Hur ser instruktionen ut för försvaret, tullen och polisen? 

– Det kan jag inte kommentera, säger Peter Hultqvist.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist så kommer alltså svenska myndigheter, med Försvarsmakten i spetsen, att skärpa övervakningen i Östersjön ännu mer till följd av det här bygget, ett bygge som väntas starta i höst.

Totalt handlar om en sträcka på 123 mil där ledningen dras, intill den tidigare gasledningen, Nordstream 1 som invigdes för sju år sedan.

Det omdebatterade bygget av gasledningen, där det ryska bolaget Gazprom är huvudägare ledde till slut att hamnen i Slite på Gotland inte kommer att att användas vid bygget. Däremot kommer rördelar att lagras i hamnen i Karlshamn.

Peter Hultqvist hoppas nu på en debatt inom EU eftersom han anser att flera EU-länder gör sig beroende av Ryssland genom dom här gasleveranserna.

Samtidigt finns det alltså redan i dag redan en gasledning, Nord Stream 1 i Östersjön men Peter Hultqvist vill inte säga hur just byggandet av den gasledningen påverkat säkerhetsläget i Östersjön.