Abort för fattiga vållar debatt i Bolivia

7:46 min
  • I flera länder i Latinamerika diskuteras just nu abortfrågan. Chile liberaliserade förra året sin abortlagstiftning, och i Argentina röstar kongressen nästa vecka om att legalisera abort.
  • Deras grannland Bolivia har valt en annan, ovanligare väg. Där har regeringen föreslagit att legalisera abort för vissa utsatta grupper - fattiga kvinnor, studenter, och kvinnor som redan har tre eller fler barn. 
  • Hör Ekots Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, som rapporterar från La Paz.

- Jag visste inte att jag var gravid, men jag hade haft väldigt ont i magen. När det blev värre sa jag till min man att nu åker vi till sjukhuset, säger Leonidas.

Läkarna hävdade att hon tagit abortpiller, och ringde genast till polisen.

Det var i november 2016. Leonidas förklarade att hon inte alls försökt göra en abort, att hon inte ens märkt att hon var gravid. Men polisen tog henne till häktet, utan att tala om för hennes man vart hon fördes.

- I häktescellen fanns inte ens en madrass. Jag blödde mycket, och mådde psykiskt dåligt, jag oroade mig för mina två döttrar som var ensamma kvar hemma, säger Leonidas.

Hon och hennes man hade pratat om att skaffa fler barn, men insett att de inte hade råd.

- Vi har redan svårt att försörja våra döttrar, ge dem mat och möjlighet att studera, säger Leonidas. Hon säljer strumpor på gatan, och hennes man är busschaufför.

Leonidas blev kvar i häktet två dygn, sovandes på en kartongbit, innan en kvinnorättsaktivist fick nys om hennes fall och lyckades få ut henne därifrån i väntan på rättegång. Men över ett år har gått och processen går inte framåt. Leonidas önskar bara att allt ska ta slut.

Jag träffar Leonidas hemma hos Gladys Achá, kvinnorättsaktivisten som fick ut henne från häktet. Gladys bor bara några kvarter från Leonidas, i El Alto, en fattigare satellitstad till La Paz. Hon lagar kyckling och ananasjuice till lunch och berättar att Leonidas är långt ifrån den enda kvinnan som drabbas av Bolivias hårda abortlagstiftning.

- Varje dag gör runt 185 kvinnor en illegal abort i Bolivia. Särskilt de fattiga kvinnorna använder farliga metoder på egen hand, eller går till smutsiga kliniker där de kan dö eller få allvarliga skador, säger Gladys Achá.

Hon var därför mycket positiv när regeringen i höstas la fram ett förslag om att göra det lagligt för fattiga kvinnor, studenter och mödrar till 3 eller fler barn att abortera.

- Den nya abortlagen var en klar framgång, men tyvärr hann den ju knappt röstas igenom innan protesterna bröt ut, säger Gladys Achá.

Den nya abortlagen var en del av Bolivias nya strafflagstiftning, som trädde i kraft i höstas och vållade stora protester. Demonstrationerna fokuserade inte på abortfrågan, utan främst om andra delar av den nya brottsbalken, som regeringen till slut tvingades dra tillbaka.

- Kyrkan såg sin chans, och lobbar nu för att abort-skrivningarna ska slopas i den nya versionen. De har börjat mobilisera för att stoppa liberaliseringen av abort i den nya brottsbalken, genom att kampanja på sociala medier och anordna dagliga mässor utanför den bolivianska motsvarigheten till RFSU, säger Gladys Achá.

- Jag blev besviken på regeringens nya abortlag, den var diskriminerande. Politikerna sa: om du är fattig förtjänar inte dina barn att födas. Om du är rik så går det bra, säger René Romero, som tillhör den kristna anti-abortorganisationen Red Pro Vida. Han tror att förslaget är första steget mot en full legalisering.

- Abortlobbyn försöker med olika metoder i olika länder. I Argentina, tex, har de gått i konflikt med kyrkan. Men eftersom vi är väldigt kristna i Bolivia så har dom lanserat sitt förslag som en hjälp för fattiga kvinnor och studenter, säger René Romero.

Hans organisation försöker nu påverka kongresspolitiker att stoppa abortliberaliseringen när den nya brottsbalken väl ska röstas igenom.

Det är fullt i väntsalen på La Paz sjukhus. Två trappor upp ligger mödravårdskliniken, där Freddy Jaldin är överläkare. Han säger att alltfler kvinnor kommer in efter att ha gjort en illegal abort.

- De kvinnor som kommer hit tillhör lägre medelklass och underklass. De har oftast gjort abort av ekonomiska skäl, för att de saknar stöd hos familjen eller för att de redan har flera barn, säger Freddy Jaldin. Många av kvinnorna som han tar emot har svåra skador i underlivet och magen.

- För en vecka sen kom det in en kvinna som fått sina tarmar sargade under en illegal abort. Den jourhavande läkaren anmälde givetvis händelsen till polisen, säger Freddy Jaldin.

Han vill inte rakt ut ge sitt stöd till en liberalare abortlag eftersom han jobbar på ett statligt sjukhus, men säger att det vore bättre om kvinnor inte behövde riskera livet för att avbryta en graviditet. Och han känner sig kluven till att ringa polisen.

- Mitt jobb är att rädda liv, inte att kasta utsatta kvinnor i fängelse, säger gynekologen Freddy Jaldin.