Fyra nya festivaler bokar enbart kvinnor, transpersoner och icke-binära

2:58 min

I år har fyra nya festivaler valt att boka akter som enbart utgör kvinnor, transpersoner och icke-binära.

Statement festival i Göteborg är en av festivalerna, och är helt separatistisk både vad gäller på scen och i publik. Emma Knyckare är grundare och märkte behovet för en sån festival efter ett inlägg på sociala medier som hon publicerade i affekt efter förra sommarens sexuella övergrepp på festivaler.

– Jag förstod behovet egentligen först efter att jag skickade ut den här tweeten förra sommaren som va: "Vad sägs om att vi har en festival utan cis-män tills alla män har lärt sig hur man beter sig?". Och sen fick den en sån enorm respons. Och först då förstod jag hur stort behovet var! Alltså hur många det är som inte känner sig trygga på festival idag, och hur många det var som liksom kände att de skulle kunna gå på festival för första gången.

Statement festival är inte den enda festivalen som valt att enbart boka kvinnor, transpersoner och icke-binära den här sommaren. Andra är Sveriges största feministiska visfestival och EQ Loves Festival i Göteborg, och Queens of pop i Helsingborg och Uppsala. Dit är dock alla välkomna som publik. Elin Callmer är initiativtagare till Sveriges största feministiska visfestival. Hon tror att alla dessa festivaler dyker upp just nu för att vi lever i en tid där man kombinerar fest med politik.

– Ska jag liksom bråka med ett befintligt system, eller ska jag försöka addera perspektiv och skapa ett eget system parallellt? Och då fick jag mycket mer energi av att tänka "Det är mycket roligare att arrangera någonting som adderar perspektiv och som visar på möjligheter, istället för att ge mig in i klinch och bråk med en trög struktur".

Elin Callmer tröttnade på den mansdominerade vis-branschen och hoppas med sin festival att uppmuntra till en mer jämställd festivalscen genom att visa hur många kvalificerade, verksamma artister det finns som inte är män. Även Emma Knyckare delar den ambitionen. Men just Statement festival, som inte välkomnar män på festivalområdet, har inte varit ett helt okontroversiellt initiativ. Knyckare upplever dock en skillnad på kritiken, och menar att den minskat efter #metoo. Och målet är nu att kunna öppna upp festivalen för fler.

– Målet är väl egentligen att få lägga ned festivalen. Det är inte så många festivaler som har det som mål! Så har vi sagt från första början. För målet är ju på nåt sätt att det inte ska ske några sexualbrott på festivaler, såklart, utan att alla ska kunna känna sig trygga. Men nu säger vi väl lite mer för att vi tycker att det är så jävla roligt att göra den här festivalen, att målet är att kunna öppna upp den och välkomna alla.

Och hur ska den här festivalen påverka festivalsituationen?

– Jag tänker att Statement festival inte är en lösning på problemet med sexuellt våld, utan det är snarare en reaktion på alla våldtäkter och övergrepp som har varit på våra svenska festivaler. Men jag tror att genom att vi gör festivalen så visar vi på dels hur stort behovet är liksom, att vi måste göra något av tryggheten på våra festivaler.