Putin i Peking – hopp om varma relationer

2:03 min

Rysslands president Vladimir Putin besöker just nu Peking, och de rysk-kinesiska relationerna beskrivs som varmare än tidigare. Länderna har gemensamma intressen bland annat inom vad man kallar för ”antiterrorism”.

Den ryske presidenten framställdes som en internetstjärna, en tuff terrorbekämpare och pianospelare i en uppvärmningsvideo från den kinesiska statstelevisionen inför statsbesöket.

Och idag anlände Rysslands Vladimir Putin till röda mattan framför Folkets stora sal i Peking och togs emot av Xi Jinping. Båda ska delta i helgens möte i kuststaden Qingdao med säkerhetsorganisationen Shanghai Cooperation Organization under helgen. Shanghai Cooperation Organization är en regional gruppering där Ryssland och Kina samarbetat med de centralasiatiska länderna sedan 1990-talet, men där också Indien och Pakistan gick med förra året.

Gruppen har sitt högkvarter i Peking och samarbetar om till exempel transportprojekt och telekommunikationer i regionen men har också riktat in sig på terrorbekämpning och har haft gemensamma övningar för polis och militär.

Både Kina och Ryssland önskar kontrollera potentiella separatister och kontrollerar medier och yttrandefrihet för vad som sägs vara nationens bästa. Antiterrorism används i Kina som ett nyckelord i politiken för att kontrollera den muslimska befolkningen i Kinas nordvästra region Xinjiang, som är en portal till Xi Jinpings handelsinitiativ, den så kallade nya Sidenvägen. Där räknar Kina med Ryssland som en förstående partner. Och Ryssland räknar med Kina som en pålitlig köpare av sina stora reserver av olja och gas.