Hamid Akbari: "Känns jättebra efter lång period av bara avslag"

2:25 min

Riksdagen har röstat igenom ett nytt lagförslag som ger runt 9 000 ensamkommande i Sverige en ny chans till att få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna studera på gymnasial nivå.
– Det känns jättebra eftersom vi hade en lång period av bara avslag, avslag, avslag, säger Hamid Akbari.

Hamid Akbari är en av runt 9000 ensamkommande ungdomar som från och med den 1 juli kommer att få en ny chans till att ansöka om ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Ett antal kriterier måste dock vara uppfyllda för att man ska kunna lämna in en ny ansökan. Bland annat måste personen som söker vara under 18 år vid tillfället som han eller hon kom till Sverige och det gäller bara ensamkommande vars asylansökan registrerades hos Migrationsverket senast den 24 november 2015. Dessutom ska den ensamkommande ha för avsikt att studera på gymnasienivå.

– Nu kan jag tänka på framtiden och läsa och studera, säger Mohammad Jawad Haideri som studerar på Söderportgymnasiet.

Den nya lagen har emellertid varit omstridd. Regeringen fick igenom lagförslaget med hjälp av Vänsterpartiet och till slut även Centerpartiet, vilket splittrade Alliansen i frågan.   

Och även om Hamid Akbari nu kommer att få en ny chans till att ansöka om uppehållstillstånd så är han inte helt och hållet nöjd med den nya lagen. Han är istället orolig över vad som nu kommer att hända med de ensamkommande som kom efter den 24 november 2015 – alltså de som inte kommer att ha rätt att ansöka om uppehållstillstånd.

– Många av våra nära kompisar som har kommit efter den 24 november, de kommer inte att ha någon framtid. Vad kommer att hända med dem? Vi kommer att kämpa för deras del med, säger han.