Ljudet av het stigande vattenånga ligger som en matta

2:14 min

Under helgen arrangeras den internationella världskongressen för bastubad för första gången på svensk mark.

Entusiaster från 24 länder har samlats i Haparanda och Torneå för att diskutera bastubadets olika effekter och framförallt för att basta.

Ljudet av het stigande vattenånga ligger som en matta över byn Kukkola precis vid gränsen mot Finland. Ett 20-tal bastur står uppställda där, någon ser ut som en ombyggd militärlastbil, det finns traditionella träbastur och en hel del tältvarianter.

Var fjärde år arrangeras världskongressen. Runt 200 deltagare har samlats för föreläsningar om bastandets arkitektur, historia och inte minst hälsoforskning.

Oasen för bastuälskarna som också är från bland annat USA och Australien är även en möjlighet att utbyta erfarenheter om de olika bastukulturerna och trender världen över.

– Bastubadandet blomstrar nu i Japan, säger Japanskan Miki Toikalin men det finns skillnader mot det traditionella saunabadet i Sverige och Finland förklarar hon:

– Till exempel har 90 procent av de japanska bastuutrymmen tv installerad, säger säger Japanskan Miki Toikalin.

Och en av arrangörerna Svante Spolander i svenska bastuakademin ser förändringar även här hemma och en machostämpel på väg bort.

– Det har funnits en machostämpel kring bastun tidigare, absolut. Men nu på kongressen är det 42 procent kvinnor av de 200 deltagarna så det ökar markant.”