Andersson: Moderaternas skattesänkningar "inte möjliga"

2:06 min

Moderaterna vill avskaffa den så kallade pensionärsskatten och göra det mer gynnsamt för den som har arbetat än den som inte har gjort det. Finansminister Magdalena Andersson välkomnar beskedet - men är kritisk mot Moderaternas skattepolitik i stort.

Det beskedet gav moderatledaren Ulf Kristersson när han höll sitt tal i Strängnäs nu på eftermiddagen.

– Vi moderater tar därför nu ett steg till och sänker skatten för pensionärer med ytterligare 4,4 miljarder kronor den kommande mandatperioden. Det betyder att de med låg till normala inkomstpensioner får 2 400 till 3 600 kronor mer kvar per år. Sammantaget sänker vi därmed skatten för pensionärer med närmare 15,5 miljarder kronor.

Ett vallöfte från Moderaterna idag när partiledaren Ulf Kristersson höll sommartal inför sin hemmapublik i Strängnäs där han själv bor. Det han lovade var att den här skattesänkningen ska genomföras under nästa mandatperiod och att den ska väga upp överenskommelsen i pensionsgruppen som bland annat innebär en höjning av garantipensionen och som, enligt Ulf Kristersson, minskar skillnaden i pension mellan dem som arbetat och dem som inte arbetat.

Hur ser han då på att det var allianspartiernas jobbskatteavdrag som skapade skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare?

– Jag tycker att jobbskatteavdragen var väldigt viktiga eftersom de gjorde det mer lönsamt att börja jobba än att gå på bidrag, men vi har också hela tiden sagt att i längden vill vi inte ha någon skillnad. 

Hur ska skattesänkningen finansieras?

– Vi kommer visa i vårt valmanifest exakt hur det ska finansieras. Grundinriktningen är precis som vi hade i vår vårmotion, vi är stramare på bidrag än vad regeringen är och vi satsar på statens allra mest grundläggande kärnuppgifter och att det alltid ska löna sig att arbeta.

Regeringen vill ta bort pensionärsskatten redan om två år. Finansminister Magdalena Andersson från Socialdemokraterna välkomnar Kristerssons besked - men är kritisk mot Moderaternas skattepolitik i stort.

– Det är bra att Moderaterna backar från sin idé om att pensionärer ska straffbeskattas, även om man får känslan av att det är en omvändelse under galgen, säger Magdalena Andersson.

– Samtidigt är det ju så att Moderaterna nu föreslår skattesänkningar med 40 miljarder kronor hittills. Under nästa mandatperiod blir vi både fler barn och fler äldre. Då kommer vi behöva bygga förskolor, skolor och äldreboenden. Jag ser inte framför mig att det är möjligt att genomföra så här stora skattesänkningar då, säger finansministern.

I sitt tal idag talade Ulf Kristersson också om det han ser som hotet mot demokratin, exempelvis hot mot kommunpolitiker, från exempelvis nynazistiska NMR som också hade några representanter närvarande under talet. Han talade också om hot och attacker mot synagogor, om barn och ungdomar som han sade är uppvuxna med ett hat mot judar och mot staten Israel.

– Och till den som kommit till vårt land och trakasserar judar, vill jag säga som i Paulus brev i Bibeln: "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna". I Sverige är vi jämlikar och här värnar vi våra nationella minoriteter. Står man inte ut med det har man valt fel land.