Internationell bastufestival i Kukkola drog hallänningar

2:00 min

Drygt 200 bastubadare samlades i helgen vid Kukkolaforsen norr om Haparanda. Fyra av dem är hallänningar.

Varför samlas runt 200 bastubadare på samma plats i norra Sverige? Svaret är att den här helgen hålls den 17:e upplagan av Internationella bastukongressen vid Kukkolaforsen norr om Haparanda i Tornedalen.

– Stämningen blir väldigt gemytlig och trevlig, avslappnad och fin, säger Tomas Hjälmeby som arbetar på bastutillverkaren TylöHelo i Halmstad och som är medarrangörer för kongressen till sammans med bla Svenska Bastuakademien.

Totalt var där 190 deltagare från 24 olika länder och det är första gången som evenemanget med bastu i fokus arrangeras i Sverige. 70 deltagare är från Sverige, resten av deltagarna kommer från andra delar av världen till exempel Japan, Ryssland, Finland, Ukraina och Danmark. 

Mycket bastubadande i Kukkolaforsen där ett 20-tal bastuar har varit i drift.

Under kongressen som gick av stapeln i Haparanda, Kukkola och Torneå delade olika föreläsare med sig av erfarenheter som grundar sig i bastubad.

En amerikansk författare som skrivit en kultbok efter att i tre år ha bastat sig igenom världens kontinenter, en tysk föreläsare om samlade erfarenheter av att föda barn i bastun samt en finländsk läkare som berättar om hur bastun påverkar hjärtat.