"På planet blev Trump arg"

3:38 min

Sprickan mellan USA och de andra länderna i G7 fördjupades ytterligare efter mötets avslutande. Ett par timmar efter att Kanadas premiärminister vid en presskonferens meddelat att man enats om en gemensam kommuniké tvittrade Trump att USA drar sig ur.

Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning kommenterar:

– Trump lämnade mötet tidigt för att flyga till Singapore och mötet Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och på planet blev Trump arg och skickade ut en tweet om att han inte längre står bakom den här kommunikén. Han kallade också G7-värden Trudeau, Kanadas premiärminister, för oärlig och svag.

– Det här mötet havererade helt enkelt, det blev ingen kommuniké från de här länderna.

Vad kommer det här mötet att betyda för G7-samarbetet framöver?

– Det återstår att se, det är ju väldigt lite kvar av G7-samarbetet som helhet i och med det här.

– Ett G7 som i praktiken är ett G6 plus USA får ju inte alls samma tyngd som när de sju rikaste industriländerna agerar tillsammans.

Finns det något fruktbart som kom ut från det här mötet?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Dels beror det ju på att formuleringarna i kommunikén var urvattnade så mycket så att USA skulle kunna acceptera dem. Nu är kommunikén urvattnad och alla sju länderna står inte bakom den. Det ligger enligt min bedömning inte så mycket tyngd bakom den här kommunikén.

En sak som Donald Trump kommer tillbaka till är att USA blir orättvist behandlade i världshandeln, vad menar han med det?

– Han menar att USA får betala för höga tullar när de exporterar till andra länder, medan USA tar för låga tullar när andra länder exporterar till USA.

– Det exempel som USA tittar på nu är tull på bilar, och det är onekligen så att på personbilar så har USA en tull på 2,5 procent, och EU har en tull på 10 procent. Men det där är bara en liten del av sanningen, för att om man tar tyngre bilar, pickuper och små bussar, då har USA en tull på 25 procent, medan EU har 10 procent.

– När det gäller handeln mellan länder är det meningen att man ska se det som en helhet, och inte bara plocka russinen ur handelskakan.