Italien nekar räddningsbåt med hundratals att komma in i hamn

1:19 min

En räddningsbåt med 629 migranter ombord är på väg över Medelhavet men har inte fått klartecken om i vilken hamn den är välkommen. Italiens inrikesminister säger att de italienska hamnarna är stängda och att räddningsfartyget bör tas emot i Malta.

Det handlar om den franska organisationen SOS Mediterranées räddningsfartyg Aquarius, som sedan i går har genomfört sex olika räddningsaktioner utanför Libyens kust.

Nu finns 629 migranter och flyktingar ombord, däribland 123 ensamkommande minderåriga, 11 barn och 7 gravida kvinnor.

Den italienska sjöräddningen har koordinerat räddningsinsatsen, och nu väntar Aquarius på besked om i viken hamn den kan tas emot.

Oftast brukar det vara en italiensk hamn, men den nye italienske inrikesministern Matteo Salvini säger nu att de italienska hamnarna är stängda och hänvisar istället till Malta, dit Salvini har också ha skrivit ett brev för att påtala Maltas ansvar.

Den maltesiska regeringen säger enligt tidningen Malta Today att man varken har kompetensen eller har koordinerat räddningsinsatsen och därför inte kan ta emot fartyget.

Det här är det första exemplet på den nya italienska regeringens hårdare politik mot flyktingar och migranter.

Men den politiska oppositionen kritiserar beslutet och såväl borgmästaren i Palermo på Sicilien, och i Neapel, säger att de är beredda att ta emot fartyget, trots inrikesminsterns beslut.