Fem danska partier: Legalisera cannabis

1:23 min

Fem partier i det danska parlamentet, Folketinget, kommer i dag mötas för att diskutera hur man kan legalisera cannabis i landet. Men en majoritet i Folketinget är fortfarande för ett förbud.

Genom en legalisering av cannabis så slår man undan benen för de kriminella gäng som livnär sig på att sälja drogen, polisen får resurser över till viktigare uppgifter och marknaden kan kontrolleras. Så resonerar fem partier från både höger och vänster i en debattartikel i tidningen Politikken. I dag träffas de för att diskutera hur en legalisering skulle fungera i praktiken.

De tre stora partierna i Folketinget, Socialdemokraterna, Venstre och Dansk Folkeparti är i nuläget dock mot en legalisering och därmed finns en majoritet för att behålla förbudet.

Däremot har en av landets tyngsta socialdemokrater, Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen, föreslagit en modell som påminner om det svenska Systembolaget, där staten får monopol på försäljningen.

I Danmark är det i dag lagligt för företag med tillstånd att odla cannabis för medicinskt bruk och sedan årsskiftet kan patienter med vissa diagnoser få cannabis på recept av läkare.