Moderaterna: Dömda ska förbjudas vistas i utsatta områden

2:03 min

För att motverka den ökande gängkriminaliteten presenterade Moderaterna under måndagen ett 12-stegsprogram som föreslår att man ska kunna dömas till vistelseförbud.

I Sverige finns 23 särskilt utsatta områden där narkotikahandel, skjutningar och hot och våld mot polis förekommer. Ett är Gottsunda i Uppsala. Kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M) tycker det är viktigt att göra dessa områden tryggare.

– Vi vill att de här särskilda utsatta områdena ska kunna komma tillbaka och bli vanliga bostadsområden där människor lever och bor och har vanliga jobb.

Dömda ska kunna förbjudas besöka ett specifikt område en viss tid efter att de avtjänat sitt fängelsestraff, enligt förslaget. Det här vistelseförbudet tror Fredrik Ahlstedt kan bli aktuellt för Gottsunda.

– Så kan det bli, men det ska naturligtvis prövas av domstol om det finns en sådan möjlighet. Det behövs för att personer inte ska fortsätta med kriminella handlingar när de avtjänat sitt straff.

De 12 förslagen innefattar även hårdare straff för gänguppgörelser, att det ska bli enklare att häkta gängmedlemmar och större befogenheter för polisen att kameraövervaka och avlyssna misstänkta.