VM kan sprida svinpest till Sverige

2:29 min

Fotbolls-VM som inleds på torsdag kan utgöra en stor risk för svenska grisar. Den dödliga sjukdomen  – afrikansk svinpest – finns i Ryssland där VM hålls.

Nu uppmanar Jordbruksverket att de som reser till VM är extra försiktiga så att de inte får med sig smittan hem.  

Afrikansk svinpest finns i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Risken för att Sverige ska drabbas är relativt låg, enligt den riskvärdering som gjorts. Men för varje nytt område så drabbas så blir risken större.

– Det värsta scenariot är ju om vi får in smittan hos vildsvinen som då kan fungera som en reservoar och smitta de tama djuren. Skulle vi få in smittan hos tamsvinen så blir det oerhört kostsamt.

– Så vi ska verkligen kämpa allt vad vi kan för att inte få in smittan i Sverige. Det som kostar är att bekämpa smittan i besättningen, man blir ju tvungen att avliva alla djuren, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. 

Smittan kan även leda till restriktioner för handel och de svenska exportvillkoren kan bli begränsade eftersom länder som Sverige exporterar till utanför EU kan sätta stopp för import.

Svinpest drabbar inte människor. Men svin som smittas får hög feber, inre blödningar och organ slås ut. De allra flesta som smittas dör. Smittan sprids genom djurens kroppsvätskor och genom charkvaror. 
 
Eftersom svinpesten är etablerad i Ryssland så kan en vanlig skinksmörgås som tillagas där ge dramatiska följder om den tas med till Sverige. 
 
– Om jag har en skinksmörgås i min matsäck, som sedan inte ser så rolig ut när jag kommer hem, så slänger jag den i diket vid rastplatsen. Om det sen kommer ett vildsvin och äter upp mackresten så kan djuret få smittan i sig, säger Maria Cedersmyg.
 
Jordbruksverkets informationskampanj uppmanar de som kommer hem från länder som har smittan att inte slänga matrester i naturen. Information kommer även att riktas till jägare och grisproducenter.

– Vi hårt med att se över vår beredskap och ser till att vara redo för att hantera smittan om den, Gud förbjude, skulle komma till Sverige, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.