Polarprisstiftelsen har svårt att hitta sponsorer

1:35 min

Polarpriset har svårt att locka sponsorer som kan finansiera prisgalan och stiftelsens löpande kostnader.

Reporter Morris Wikström berättar mer om genomgången av Polarprisstiftelsens ekonomi i klippet längst ner i artikeln.

Polarpriset finansieras av en donation av skivbolagsdirektören Stikkan Anderson och har haft som ambition att bli musikvärldens motsvarighet till Nobelpriset.

Prissumman som delas ut varje år ligger på 2 miljoner svenska kronor. Tanken är att avkastningen på Stikkan Andersons donation ska finansiera prissumman, medan stiftelsens ledning tidigare sagt att den årliga galan och den löpande verksamheten behöver finansieras med hjälp av sponsring.

Men när Kulturnytt läser igenom Polarprisstiftelsens årsredovisningar de senaste åren visar det sig att stiftelsens löpande utgifter konsekvent varit större än inkomsterna.

Med intäkterna från stiftelsens värdepapper borträknade gick stiftelsen med drygt 7 miljoner kronor i förlust förra året, och faktum är att stiftelsens rörelseresultat varit negativt flera år i följd.

Inför årets prisgala har Polarprisstiftelsen gjort nya försök att hitta extern finansiering. I våras kunde Kulturnytt berätta att stiftelsen bad om pengar hos kulturdepartementet för att bjuda in eleverna från Afghanistans nationella musikinstitut, en av årets pristagare, för en konsert under prisveckan. I mejlet till kulturdepartementet skrev stiftelsens ledning att man var desperata och bad om ungefär 400 000 kronor.

Polarprisstiftelsen har inte velat ställa upp på en intervju med Kulturnytt, men stiftelsens vd Marie Ledin skriver i ett mejl att stiftelsen har många sponsorer och är glada för det, men att de gärna vill ha fler och att många diskussioner pågår.