Tyska regeringen beordrar Daimler att återkalla bilar

1:26 min

Biltillverkaren Daimler har ålagts att återkalla 774.000 bilar över hela Europa.

Den tyska regeringen beordrar att bilarna omedelbart återkallas för att åtgärda otillåten manipulation med avgasreningen i dieselbilar.

För andra gången på två veckor var Daimler-chefen Dieter Zetsches kallad till möte med transportministern i Berlin idag.

Spekulationerna var redan i full gång att det handlade om väsentligt mer än de knappt 5.000 transportbilarna av märket Vito, som det tyska trafikverket sedan tidigare har anmärkt på.

Hittills har Daimler tillbakavisat att det skulle röra sig om olaglig manipulation men nu är man beredd att samarbeta snabbt och öppet med myndigheterna.

I Tyskland handlar det om en kvarts miljon bilar och i hela Europa tre gånger så många, 774.000 bilar, där man ska avlägsna utrustning som stänger av avgasreningen under vissa körförhållanden och gör så att bilen släpper ut mer hälsofarliga kväveoxider än vad som utlovas i specifikationerna och vad som är tillåtet enligt EU:s avgasnorm.

Sedan avgasfusket först avslöjades hos Volkswagen 2015 har Daimler-chefen bedyrat att hans företag inte ägnar sig åt trixande.

Nu växer oron hos de anställda att det likt Volkswagen kommer att krypa fram mer och mer om fusk också hos Daimler, enligt en personalrepresentant som intervjuas i tidningen Stuttgarter Nachrichten.

Idag var också Volkswagenkoncernen åter i fokus när det gjordes husrannsakan i Audichefens privatbostad och hemma hos ytterligare en ledamot i Audistyrelsen.

Åklagare i München pekar ut Audi-chefen Rupert Stadler som misstänkt för att ha medverkat till manipulationerna av avgassystem och falsk marknadsföring.