Skåne har blivit 1,5 grader varmare

3:00 min

Skåne har blivit 1,5 grader varmare på grund av klimatförändringarna. Det visar SMHI:s statistik över medeltemperaturen under de senaste 100 åren.

– Vi har en pågående klimatförändring där temperaturen stiger över hela jorden och även i Sverige. Det beror på människans påverkan genom förbränning av fossila bränslen som släpper ut koldioxid, säger Erik Engström, som är klimatolog på SMHI.

Han berättar om följderna av temperaturökningen i Skåne.

– Vi får en tidigare start på våren och ett senare slut på hösten. Tillgången på vatten kommer att minska med torka och vattenbrist som följd. Samtidigt ökar risken för extrema väderfenomen, till exempel skyfall med översvämningar. Kustkommuner får problem med bostäder och hamnar när havet stiger, säger Erik Engström. 

SMHI:s beräkningar visar att den skånska temperaturökningen kommer att fortsätta i den globala uppvärmningens spår.

– Om vi tittar framåt ser vi att den fortsätter och att det är en kraftig förändring.

Vad går det att göra åt klimatförändringarna?

– Alla har ett ansvar. Som privatpersoner kan vi påverka hur vi lever våra liv. Vi får även sätta press på våra politiker så att åtgärderna fortsätter på nationell och internationell nivå för att både minska utsläppen av koldioxid och anpassa våra samhällen efter klimatförändringarna, säger Erik Engström.