Åklagare: Hatmotiv bakom brandattack

1:41 min

På tisdagen inleddes rättegången mot tre unga män som misstänks för brandattentatet mot judiska församlingen i Göteborg den 9 december 2017.

Enligt åklagaren är en försvårande omständighet att det ska finnas hatbrottsmotiv bakom brottet.

– Jag menar att avsikten med gärningen har varit att kränka den här folkgruppen och deras religiösa övertygelse, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till Ekot.

– Bland annat har vi sett på deras sociala medier budskap som är väldigt pro-palestinska, och även hatiska budskap mot judar. En av de tilltalade har googlat på judiska församlingen för att se, menar jag, var den ligger och fått fram kontaktuppgifter och karta tidigare under dagen.

Vid rättegången i Göteborgs tingsrätt visade åklagarsidan på tisdagsförmiddagen filmer från övervakningskameror från 22-tiden den 9 december i fjol. På filmerna syns hur en grupp personer kastar totalt sex brinnande glasflaskor in över staketet mot synagogan i Göteborg.

Brandbomberna hamnade vid två bilar som var parkerade inne på församlingens område, där det samtidigt pågick en ungdomsfest i församlingshemmet.

Tre män ställs nu inför rätta, misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

Alla tre nekade till brott när rättegången startade, men med hjälp av teknisk bevisning anser sig åklagaren kunna peka ut en 22-årig palestinier som den som ledde gruppen mot synagogan, bärande på en dunk med bensin.

Tre dagar före attentatet hade president Donald Trump talat om att flytta USA:s Israel-ambassad till Jerusalem.

– Vi ser ju detta som en form av startskott till den här händelsen (brandattentatet), säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

– Efter det uttalandet har det utbrutit oroligheter i världen och man har en demonstration i Göteborg mot det här uttalandet under dagen den 9 december. Sedan sker detta på kvällen, så jag ser det här som en direkt konsekvens av det uttalandet.