Makedonien och Grekland överens om namnbyte

2:25 min

En historisk uppgörelse nåddes tidigare ikväll mellan Greklands och Makedoniens ledare då man kom fram till att Makedonien ska byta namn till "Republiken norra Makedonien".

Namnkonflikten mellan länderna har pågått i över ett kvarts sekel och har bland annat hindrat ett makedonskt Natomedlemskap.

– Ärade medborgare, vi har fattat ett historiskt beslut, sa Makedoniens premiärminister Zoran Zaev under en presskonferens i Skopje tidigare ikväll.

Ett historiskt beslut, som, enligt Zaev nu öppnar vägen mot ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap.

Ungefär samtidigt, i Aten, höll Greklands premiärminister Alexis Tsipras ett tv-sänt tal där han meddelade kompromissnamnet Republiken norra Makedonien.

Tsipras sa att Grekland nu kommer häva sin blockad mot ett makedonskt Natomedlemskap och mot att Makedonien inleder förhandlingar om ett EU-medlemskap - under förutsättning att Makedonien lever upp till sin del av avtalet.

Grekland har ända sedan Makedonien förklarade sig självständigt från Jugoslavien i början av 90-talet hävdat att namnet Makedonien tillhör Grekland, genom den region i norra Grekland som bär samma namn.

Genom att använda sig av det namnet gör grannen i norr, enligt grekiskt synsätt, anspråk på grekiskt territorium och på grekisk historia.

Men med en ny regering i Makedonien inleddes förra året nya samtal för att en gång för alla lösa konflikten.

Samtidigt är det, för båda sidor, ett politiskt högriskprojekt. Både i Grekland och i Makedonien finns ett starkt motstånd mot någon form av kompromiss.

I Grekland anser många, bland annat den vänsterledda regeringens koalitionspartner - konservativa ANEL - att grannen i norr inte ska få använda sig av namnet Makedonien i någon form. Och i Makedonien anser många att Grekland inte har rätt att kräva någon namnändring. Och innan någonting är helt klart ska det makedonska folket få säga sitt i en folkomröstning i höst.

Både från EU:s och Natos sida var man snabb med att ge de båda ledarna sitt stöd. "Jag håller tummarna. Tack vare er har det omöjliga blivit möjligt", skrev EU:s ordförande Donald Tusk på mikrobloggen Twitter. Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hyllade dagens överenskommelse.

Enligt avtalet måste Makedonien skriva in det nya namnet i landets konstitution däremot kommer man inte behöva byta namn på sitt språk och landets medborgare ska också i framtiden kunna kalla sig för makedonier alternativt medborgare av Republiken norra Makedonien.