Löfven till Åkesson: "Googla humanism"

Statsminister Stefan Löfven (S) varnade i partiledardebatten för att oppositionens skattesänkningar hotar välfärden.

Han angreps av SD-ledaren för att låta asylinvandring gå före sjuka och fattigpensionärer.

Som väntat målade Stefan Löfven upp en traditionell vänster-högerkonflikt i riksdagens sista partiledardebatt innan valet.

Han varnade för att oppositionens, inklusive SD:s, föreslagna skattesänkningar hotar välfärden.

– Valet vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd, sade Löfven.

Under vintern och våren har S fokuserat mycket på brottsbekämpning och en stramare migrationspolitik. Det har dock inte stoppat väljarflykten till framförallt Sverigedemokraterna. Aldrig har S gått in i en valrörelse med så lågt opinionsstöd.

Löfven vill nu lyfta behovet av välfärdssatsningar. I debatten gick dock SD-ledaren Jimmie Åkesson till hård motattack.

Han kallade den rödgröna regeringens fyra år för "katastrof".

– Pengar som skulle gå till funktionsnedsatta barn har gått till asylinvandring, pengar som skulle kapa vårdköer har gått till asylinvandring och pengar som skulle gå till fattiga äldre har gått till asylinvandring, sade Åkesson.

Han undrade också varför Löfven vill låta 9 000 afghanska "män utan skyddsbehov", stanna i Sverige.

– Googla humanism, kontrade Löfven.

Han angrep Åkesson för att vilja låta "högern" styra Sverige och "sänka skatten för de rikaste". Löfven undrade hur det blir fler sjuksköterskor med stora skattesänkningar.

De borgerliga partierna i Alliansen anklagade regeringen Löfven för att ha slösat bort högkonjunkturen och strunta i att genomföra nödvändiga reformer.

De pekade på vårdköer, på att många elever lämnar nian utan gymnasiebehörighet och på att klyftan i sysselsättning mellan inrikes och utrikesfödda har växt.

– Vi ser en ny framväxande underklass, sade Centerledaren Annie Lööf.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade om en regeringsmakt i förfall.

– Sverige behöver en ny inriktning och en ny inriktning kräver en ny regering, sade han.

Kristersson pressades i sin tur av SD-ledaren på hur han ska hålla sitt löfte om en ansvarsfull migrationspolitik om Centern är med i en Alliansregering.

Kristersson svarade med att han vill se en blocköverskridande överenskommelse om framtidens migrationspolitik och uppmanade åter Löfven att tillsätta en parlamentarisk utredning.

– Min hand förblir utsträckt, sade Kristersson.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin noterade att M-ledaren inte tog replik på Jimmie Åkesson. Hon tolkade det som om att M planerar för en moderatledd regering som stödjer sig på SD.

Inför valet i september ligger liksom Socialdemokraterna även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna dåligt till i opinionen.

Liberalernas ledare Jan Björklund ägnade stor del av sitt inlägg åt att hylla liberala värderingar och varna för nationalism, något han säger sig vara livrädd för.

MP:s språkrör Isabella Lövin fokuserade helt och hållet på klimathotet. Hon pekade på extremtorka och en rekordvarm majmånad i Sverige.

Hon kritiserade de borgerliga partierna för att inte vilja satsa tillräckligt för att rädda klimatet.

- Bara för att vädret är galet behöver inte politiken vara det, sade Lövin.