Diplomatisk konflikt kring flytkingbåt

1:57 min

Migrationsfrågan har vållat en diplomatisk konflikt mellan Italien och Frankrike, efter Italiens beslut att inte ta emot ett fartyg med drygt 600 flyktingar och migranter ombord. Idag kallades den franske ambassadören i Rom upp till det italienska utrikesministeriet. Och den italienske ekonomiministern har ställt in sin resa till Paris på fredag.

När den franske ambassadörens ersättare kallades upp till det italienska utrikesministeriet i Rom idag sas det att de ord som uttalades ifrån Paris igår var "oacceptabla".

Reaktionen gäller den franske presidenten Macrons uttalande när han sa att Italiens beslut att inte ta emot räddningsbåten var "cyniskt och oansvarigt". En parlamentsledamot från Macrons parti sa dessutom att "Italiens inställning får honom att kräkas".

Sen dess har det franska utrikesministeriet sagt att "man inte har ifrågasatt den press som migrationssituationen har inneburit för Italien".

Men Italien väntar sig en ursäkt och nån sån har inte kommit.

Därför ställer Italiens ekonomiminister in sitt möte i Paris med sin franske motsvarighet idag.

Mötet mellan Italiens premiärminister Giuseppe Conte och president Macron ligger dock fast på fredag, än så länge, men irritationen är stor i Italien.

Idag uppmanade den italienske inrikesministern Matteo Salvini Frankrike att uppfylla sina löften och att ta emot fler av de migranter som man lovat enligt ett tidigare EU-beslut.