Gäng pekades ut för mordplan

2:29 min

Ekot kan i dag avslöja ny information om den misstänkta turkiska mordplanen som fick den danska säkerhetspolisen att agera 2017.

Det kriminella gänget Osmanen Germania, med nära kopplingar till det turkiska regeringspartiet, har pekats ut som de som skulle göra verklighet av de misstänkta turkiska planerna på politiskt motiverade mord i Danmark.

Osmanen Germania är ett kriminellt belastat gäng med bas i Tyskland. Med sina skinnvästar med ryggemblem ser ut som ett klassiskt MC-gäng, men själva kallar de sig för boxningsklubb.

I en marknadsföringsvideo för gänget låter texten till musiken såhär:

"Osmanen Germania. Vi tar över hela landet. Män som slåss för sina bröder till sista blodsdroppen."

I Stuttgart pågår just nu en rättegång mot åtta ledande personer i gänget för annan brottslighet. De åtalas för mordförsök, misshandel, koppleri, utpressning, olaga frihetsberövande, vapen- och narkotikabrott.

Men gänget anses samtidigt ha nära relationer till den politiska makten i Turkiet. 

Den tyska tv-kanalen ZDF:s program Frontal 21 och tidningen Stuttgarter Nachrichten avslöjade i december 2017 att Osmanen Germania mottagit våldsamma politiska uppdrag från parlamentsledamoten Metin Külünk, en mäktig medlem i det Turkiska regeringspartiet AKP. Külünk beskrivs som en nära vän till Turkiets president Recip Erdogan och han är AKPs vice ordförande i utrikesfrågor.

– Vi har protokoll från polisens telefonavlyssning, berättar reportern Franz Feyder på Stuttgarter Nachrichten som varit med och gjort granskningen.

I avlyssningsprotokollen framgår bland annat hur Külünk uppmanar Osmanen Germania att misshandla kurder, filma och skicka bevisen till Turkiet där de ska användas i avskräckande syfte.

Ytterligare övervakning och avlyssning dokumenterar hur Külünk lämnar över pengar till Osmanerna, som de sen ska ha använt till att köpa vapen.

– Vi är beredda att dö och döda för vår sak, säger högste ledaren Mehmet Bagci enligt ett avlyssningsprotoll.    

Bağcı har också poserat på bild tillsammans med president Erdogans närmaste politiska rådgivare Ilnur Cevik, som dagen till ära bär en t-shirt med Osmanen Germanias emblem.

Det är alltså den här organisationen som sägs ha tagit emot en order att utföra ett politiskt beställningsmord i Danmark.

I början av januari 2017 hade den danska säkerhetspolisen PET fått höra att morden skulle utföras någon av de närmsta dagarna. PET agerade och satte de utpekade måltavlorna i säkerhet.

Mehmet var en av dem som flyttades till skyddat boende av säkerhetspolisen. Han bor i Danmark och är en, i Turkiet, känd medlem av den så kallade Gülen-rörelsen, som Turkiet håller ansvarig för det militära kuppförsöket 2016. Mehmet är inte hans riktiga namn.

– De sade att de hade fått tips om att jag skall lönnmördas under veckan och att de måste ta mig till en skyddad plats.

Osmanen Germania etablerades i Danmark i mitten på 2016, men vi har inte lyckats ta reda på om det var danska eller tyska medlemmar som enligt misstankarna skulle delta i mordplanerna

Danska säkerhetspolisen PET vill inte svara på några frågor om Osmanen Germania. De säger att de inte har några kommentarer till våra uppgifter.

Men om det stämmer att gänget varit på väg att utföra mord  i Danmark så skulle det inte vara första gången de ger sig på Gülenister.

– Vi ser att de i första hand vänder sig mot uttalat Turkietkritiska organisationer, men de hotar också Gülen-rörelsen, kurder och organisationer med nära band till kurder och andra som agerar kritiskt mot Turkiet i någon form, sa Burkhard Freier vid Nordrhein-Westfalens författningsskydd till ZDF.

Ekot har utan framgång sökt Metin Külünk för en kommentar.

Den här artikeln bygger på en omfattande research, samtal med flera källor på olika nivåer i samhället och i flera länder. De flesta har valt att vara anonyma. Men vi vet vilka de är och har kunnat kontrollera deras identitet. I de fall det råder osäkerheter om något så framgår det av texten. Vi kan dock inte närmare gå in på vilka uppgifter som kommer från vilka källor eftersom det skulle kunna leda till att källorna identifieras. Vi började arbetet med det här reportaget för ett och ett halvt år sedan då vi för första gången hörde rykten om ett planerat mordförsök i Danmark. Men det är först nu vi anser att historien är så bekräftad att den går att publicera.